Regeringspartij Griekenland hoopt nog op een wonder

ATHENE, 9 OKT. De campagne voor de morgen te houden Griekse parlementsverkiezingen is gisteravond afgesloten met een grote bijeenkomst in het centrum van Athene, waar premier Mitsotakis, leider van de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) honderdduizenden aanhangers toesprak.

Voor het laatst waarschuwde hij de burgers welk onheil hen wacht als zijn voorganger Andreas Papandreou, leider van de socialistische PASOK, opnieuw aan de macht komt. “Zelf in een luie stoel gezeten zal hij zijn ministers nieuwe belastingen laten heffen.”

De avond tevoren had de PASOK een dergelijke bijeenkomst georganiseerd, en het ging er om, de indruk te wekken dat die van gisteren veel groter was. Dat is aardig gelukt ten opzichte van de thuisblijvers die naar de televisie keken - en er wordt vooral aan de provincie gedacht. Op alle pleinen in het centrum van Athene waren beeldschermen en geluidsinstallaties geplaatst, zodat zich ook daar menigten verzamelden. Vooral op de beelden, vanuit een helikopter genomen, overheerste zo de indruk dat heel het centrum vol stond.

De regering blijft hopen de achterstand in de peilingen op de PASOK van vijf tot negen procent op het laatste moment te kunnen inlopen door bij de circa dertien procent "onbeslisten' in te werken op hun portemonnee-instinct, zoals dat vorig jaar gebeurde in Groot-Brittannië. Zo'n Major-effect is echter onwaarschijnlijk; in Griekenland doet zich gewoonlijk eerder het "OFA-effect' voor. OFA zijn de beginletters van de Griekse woorden "waarvandaan de wind waait' en de aanhangers van deze "partij' prefereren te stemmen op de voorspelde winnaar, omdat zij daarvan het meeste voordeel verwachten.

Vandaar het televisievertoon van gisteravond, maar de PASOK was al eerder begonnen de indruk te maken dat zij de stellige regeringspartij van na 10 oktober is. Papandreou heeft weinig menigtes toegesproken, maar hij heeft voortdurend contacten gehad met kopstukken uit het bedrijfsleven en de vakbonden, en zelfs de ambassadeurs ontvangen van de twee landen, België en Duitsland, waarmee Griekenland als voorzitter van de EG vanaf 1 januari de trojka zal vormen.

De toon van de campagne is de laatste dagen steeds feller, persoonlijker en bitterder geworden. De ND stelde Papandreou voor als een wrak dat het land in oorlog en devaluatie kan dompelen en in de sfeer van de Derde wereld terug zal storten. De PASOK beschuldigde Mitsotakis van steeds meer schandalen, tot het rechtstreeks verduisteren van zeshonderdvijftigduizend dollar en het illegaal aanleggen van een verzameling van archeologische vondsten toe.

    • Frans van Hasselt