Op de weg

In een brief uit Amsterdam: "Mijn vriend en ik reden met de auto door de bergen naar Nice. Er stonden borden langs de weg die waarschuwden voor eekhoorns. En wat zien we ineens? Precies op de witte streep zit een eekhoorn, heel geconcentreerd met iets bezig, terwijl de auto's aan weerskanten af en aan rijden. Het was verbijsterend. We waren in een flits voorbij. Hoe het met die eekhoorn is afgelopen weet ik niet.'

Wat mij in eerste instantie doet denken aan een houtsnip die bij Sleen uit een bosje kwam zetten en laag over de grond, exact boven de middenstreep, de bocht in de weg begon te nemen. Als een opgeschoten jongen die zo hard mogelijk de ideale lijn probeert te volgen met zijn eerste brommertje. Dit is een van mijn vrolijkste vogelherinneringen.

En in tweede instantie aan een sint bernhard, jaren en jaren geleden. Ik zat in een geweldige golf auto's die vanuit Amsterdam over de Utrechtsebrug kwam spoelen. Net op het punt waar je dan een prettige snelheid bereikt, liep ons die hond tegemoet. Onverstoorbaar maar levensgevaarlijk wandelde hij langs de vangrail aan de middenberm. In een flits voorbij. Ik herinner me een schrijnend besef van onvermogen, van schuld, dat dagenlang bleef doorzeuren.

Hoe het is afgelopen weet ik niet. Als een wesp zoemt dit zinnetje om ons leven heen.

    • Koos van Zomeren