Nigeria naar eindronde WK door goal George

ALGIERS, 9 OKT. Het door de Nederlander Clemens Westerhof gecoachte Nigeria zal volgend jaar voor het eerst in de geschiedenis aan een eindronde van het wereldkampioenschap voetbal meedoen. De ploeg had in Algiers aan een gelijkspel tegen Algerije (1-1) genoeg voor de winst in de Afrikaanse kwalificatiegroep A. Ajacied Finidi George zorgde gisteravond voor het belangrijke Nigeriaanse doelpunt.

Nigeria kwam in de twintigste minuut op voorsprong. Rachidi Yekini, de nationale topscorer, gaf de beslissende voorzet op George die de bal hard inschoot. Zerrouki maakte in de 71ste minuut gelijk voor Algerije. De Nigeriaanse voetballers, bijgenaamd de "Super Eagles', waren voor rust veel sterker. In de tweede helft werden ze echter in de verdediging gedwongen. Doelman Wilfred Agbonavbare verrichtte twee uitstekende reddingen.

Nigeria, dat zich verleden week in Nederland op het cruciale duel in Algiers had voorbereid, eindigde door de 1-1 gelijk in punten met Ivoorkust, maar heeft een veel beter doelsaldo, +5 om -1. Volgens een woordvoerder van het bestuur van de nationale voetbalbond zal Nigeria het eerste Afrikaanse land worden dat zich voor de halve finale van een WK zal plaatsen. De eindstrijd zou nog net iets te hoog gegrepen zijn. In 1990 bereikte Kameroen de kwartfinale.

Nigeria is het achtste land dat zich voor de eindronde plaatst. Verenigde Staten (gastland), Duitsland (titelverdediger), Rusland, Griekenland, Mexico, Brazilië en Bolivia zijn de andere. (ANP/Reuter)