Haagse raad wil het theater Pepijn toch subsidiëren

DEN HAAG, 9 OKT. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad is tegen het stopzetten van de subsidie voor het Haagse theater Pepijn. Vorige maand gaf het college van B en W te kennen de jaarlijkse bijdrage van 173.000 gulden per 1 januari volgend jaar te willen beëindigen.

Een meerderheid van de raadscommissie voor cultuur liet wethouder L. Engering gisteren echter weten dat Pepijn voorlopig zou moeten worden gesteund, zij het met een lager bedrag dan het huidige. De subsidie zou geleidelijk moeten worden verminderd. De raadsleden waren het erover eens dat het bestuur van Pepijn zich meer moet inspannen om "commerciëler' te gaan werken. De inkomsten zouden kunnen worden verhoogd door onder andere meer tryouts in Pepijn te programmeren. Het theater heeft inmiddels een adviesbureau voor marketing en sponsoring in de arm genomen, aldus bestuurslid Ferd Hugas.

Woordvoerster De Vries van de VVD vond dat de gemeente Den Haag "niet exclusief' de taak heeft het theater op de been te houden. “Al die grote landelijke cabaretiers” die onlangs voor Pepijn op de bres zijn gesprongen zouden volgens De Vries een benefietvoorstelling kunnen geven ten gunste van Pepijn. Ook raadslid Taal (CDA) vond dat de cabaretiers zelf “meer de handen uit de mouwen moeten steken” om de financiële positie van Pepijn te verbeteren.

Het theatertje aan de Nieuwe Schoolstraat fungeert als proefpodium voor jonge cabaretiers. Gevestigde artiesten als Youp van 't Hek en mede-oprichter Paul van Vliet testen in Pepijn regelmatig hun nieuwe voorstellingen. Vorige week pleitte Van Vliet tijdens een hoorzitting van de raad voor afwijzing van het B en W-voorstel. Het theater zou moeten worden gesloten als de subsidie vervalt.