Grafiek: Van alle belastingdiensten in de landen ...

Grafiek: Van alle belastingdiensten in de landen van de Oeso (de organisatie van rijke geïndustrialiseerde landen) neemt de Duitse de grootste hap uit de winsten van bedrijven.

De Duitse fiscus eist van elke mark winst 60 pfennig op. In Japan en Italië moeten bedrijven meer dan de helft van hun winst aan de belastingdienst afdragen. Nederland heeft een relatief gunstig belastingtarief van 35 procent, maar Finse bedrijven zijn het beste af. Zij hoeven slechts een kwart van de winst af te dragen.

Dit blijkt uit onderzoek van het internationale hoofdkantoor van de accountantsfirma KPMG. KPMG wijst er overigens op dat het ene land winst anders definieert dan het andere. Zo kunnen Duitse bedrijven hun winst gemakkelijker drukken - door bij voorbeeld geld te reserveren voor "voorzieningen' - dan Britse of Amerikaanse. Ook variëren percentages soms in een en hetzelfde land. In Nederland wordt bijvoorbeeld de eerste 250.000 gulden winst van een bedrijf belast met 40 in plaats van 35 procent.

De hoogte van het belastingtarief op bedrijfswinsten speelt een grote rol bij beslissingen van bedrijven in bepaald land te investeren, aldus KPMG. Verschillen in het tarief hebben een belangrijke invloed op het rendement van de investeringen en dus op de kapitaalstromen.

    • Niek den Tex