Foto: LEIDEN - Koningin Beatrix, Prins Claus en ...

Foto: LEIDEN - Koningin Beatrix, Prins Claus en directeur Hsia van Taiwans vertegenwoordiging in Den Haag waren gisteren de eregasten bij de afscheidsrede van prof.dr. Erik Zürcher die na 31 jaar zijn leerstoel in de Chinese geschiedenis in Leiden overdroeg aan prof.dr. K. Schipper.

Zürcher heeft zo ongeveer over alle eeuwen uit de Chinese geschiedenis gepubliceerd. Met name over het vroege boeddhisme en de invloed van de Jezuïeten aan het Chinese hof in de zeventiende en achttiende eeuw. In een geestige oratie sprak hij over de diversiteit en flexibiliteit van China's traditionele sociale leer, het confucianisme. Zürcher bestempelde dit als fundamenteel conservatief en verwerpt de theorie dat er een progressief economisch neo-confucianisme is dat volgens Amerikaanse sinologen de basis is geweest voor de modernisering van Zuid-Korea, Taiwan en Singapore. (Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel)