Clinton stelt mening over Aideed bij

MOGADISHU, 9 OKT. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren laten doorschemeren dat voor de Somalische krijgsheer Mohammed Aideed een politieke rol is weggelegd, ondanks het feit dat bij gevechten in Somalië tussen Amerikaanse troepen in dienst van de Verenigde Naties en strijders van Aideed deze week vijftien Amerikanen de dood vonden. Tot nu toe stelden de Amerikanen alles in het werk om Aideed politiek en zo mogelijk ook fysiek uit te schakelen.

Clinton noemde de naam van Aideed niet, maar antwoordde tijdens een persconferentie op vragen over de toekomst van Somalië als volgt: “Het is niet ons belang om iemand te ontzeggen een rol te spelen in Somalië's politieke toekomst”. De president verdedigde zijn besluit om de Amerikaanse troepenmacht in Somalië eerst te versterken en daarna binnen zes maanden terug te halen. Mohammed Aideed zou zich zes maanden rustig kunnen houden om na het vertrek van de Amerikanen de strijd te hervatten. “Wel, dat zou kunnen gebeuren”, zei de president, “maar tegen die tijd is er een nog grotere VN-troepenmacht daar en dat is ons doel.”

In Mogadishu zijn gisteravond de eerste Amerikaanse troepenversterkingen aangekomen. Clinton besloot donderdag om direct 1.700 extra soldaten naar Somalië te sturen en 3.600 mariniers voor de kust paraat te houden. Deze mariniers vormen twee snelle aanvalseenheden die in geval van nood kunnen ingrijpen.

Zodra alle versterkingen zijn gearriveerd, zullen de Amerikanen in Somalië zelf beschikken over 7.100 militairen. Op dit moment zijn dat er 4.700 met een militaire staf van 299. Washington besloot eerder deze week reeds 650 extra manschappen te sturen nadat Amerikaanse troepen afgelopen zondag zware verliezen hadden geleden in gevechten met de strijders van Aideed.

De Amerikanen vergroten in Somalië verder hun militair potentieel door het vliegdekschip Abraham Lincoln naar de Somalische kust te sturen. Het schip met aan boord 60 vliegtuigen en een bemanning van 6.100 koppen is inmiddels onderweg.

Uit cijfers die de Amerikaanse minister van defensie, Les Aspin, donderdag presenteerde, blijkt dat in totaal 20.715 Amerikanen bij de operatie in Somalië zijn betrokken. De nieuwe troepen opereren niet onder het commando van de Verenigde Naties, maar blijven onder Amerikaans opperbevel. 2.622 Amerikaanse militairen vallen direct onder VN-commando. Ook in materieel opzicht voeren de Amerikanen belangrijke versterkingen door, met de aanvoer van nieuwe pantserwagens, helikopters, tanks, gevechtsvliegtuigen en vier AC-130 kanonneervliegtuigen. Uiterlijk 31 maart 1994 wil Clinton dat alle Amerikanen Somalië heben verlaten.

Het opperbevel van de Verenigde Naties heeft gisteren bevestigd dat in Mogadishu nog twee stoffelijke overschotten van Amerikaanse soldaten zijn aangetroffen. Daarmee is het aantal Amerikaanse slachtoffers van de gevechten van zondag opgelopen tot 15. (AP, AFP, Reuter)