Bejaardentehuis in opspraak gebracht

LEEUWARDEN, 9 OKT. Het bejaardentehuis De Uiterton op Vlieland is wederom in opspraak gebracht. Het openbaar ministerie in Leeuwarden stelt nu een strafrechtelijk onderzoek in tegen de directrice van het bejaardentehuis. De vrouw wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Dit heeft officier van justitie mr. M. Veneberg gisteren meegedeeld.

Mr. Veneberg zegt dat het strafrechtelijk onderzoek is gericht op de financiële handelingen van de directrice, in relatie tot een vermogende oude, dementerende dame van 95 jaar. Zij zou acceptgiro's van de bewoonster hebben ondertekend om bedragen over te maken naar De Uiterton. Volgens justitie had de directrice deze handeling niet mogen verrichten, maar die, bij voorbeeld, aan een voogd moeten overlaten.

Omdat de bewoonster zelf geen nabestaanden heeft, werd er door niemand een aanklacht ingediend. “Justitie heeft nu ambtshalve besloten een onderzoek te starten. Het vermoeden van valsheid in geschrifte is onze kapstok, maar wij denken dat er meer aan de hand is”, erkent Veneberg desgevraagd. De officier benadrukt dat het onderzoek ook is bedoeld om inzicht te krijgen in wat de afgelopen tijd zoal is misgegaan in het bejaardentehuis.

Het bejaardentehuis De Uiterton telt negentien bewoners. Het kwam eind vorige maand in opspraak, na de presentatie van het mislukte samenwerkingsproject in de gezondheidszorg op het Waddeneiland. Met name de directrice van de Uiterton kreeg toen veel kritiek te verduren.

Ook kwam toen naar buiten dat bejaarden in het tehuis bloot zouden staan aan bedreiging en dat zij klaagden over verwaarlozing en slechte verzorging. Enkele ouderen zeiden het eten niet meer te kunnen verdragen omdat het te oud zou zijn. Familieleden van de bewoners hadden al vaker klachten ingediend bij de directie maar daar was niet op gereageerd.

Deze beschuldigingen werden meteen weersproken door wethouder Renier. Maar bestuurslid mr. Oosthoek erkende toen dat sommige bewoners beter af zouden zouden in een verzorgingstehuis, omdat zij dementeerden.

De Inspectie voor de Bejaardenzorg heeft naar aanleiding van de klachten De Uiterton bezocht en zich van de gang van zaken op de hoogte gesteld.