Begemann wil dochterbedrijf verkopen aan werknemers

ROTTERDAM, 9 OKT. Het bedrijvenconglomeraat Begemann wil de dochteronderneming Smit Transformatoren in Nijmegen nog voor de jaarwisseling verkopen aan een consortium van banken en werknemers van Smit. Volgens het concern zal de transactie de onderneming een goede boekwinst opleveren.

Smit Transformatoren is een zelfstandige onderneming binnen de Begemann Groep en produceert distributie- en vermogenstransformatoren. Het bedrijf, dat in 1989 door Begemann-topman Joep van den Nieuwenhuyzen werd verworven, heeft vestigingen in Nijmegen en de de Amerikaanse plaats Charleston. De onderneming behaalde vorig jaar 13 miljoen gulden winst op een omzet van 125 miljoen gulden. De resultaten van Smit hebben zich sinds de aankoop door Begemann positief ontwikkeld. Er werken 410 mensen bij het bedrijf, waarvan 350 in Nederland.

De transactie is een vorm van een buy out door het management en de werknemers van Smit, gesteund door twee grote banken. De Amerikaanse bank Citicorp's dochteronderneming CVC Capital Partners en ABN Amro Participaties kopen gezamenlijk 80 procent van Smit. Het management van Smit koopt 6 procent van het bedrijf, en de werknemers 14 procent. De overnemers vormen samen een consortium. Over de hoogte van de overnamesom is niets bekend gemaakt.

Begemann zag de winst in de eerste helft van het jaar dalen tot 10,8 miljoen gulden, tegen 24,7 miljoen gulden in de overeenkomstige periode vorig jaar. De verkoop van Smit moet Begemann helpen om de vermogensverhoudingen te verbeteren. De solvabiliteit - het eigen vermogen als deel van het balanstotaal - van Begemann, bedraagt nu ruim 36 procent.

Eerdere verkopen van Begemann-dochterondernemingen, die doorgaans gemeld worden als "transactieresultaat', krikten de winst het concern in vorige jaren fors op.