Werkloosheid in heel Duitsland licht gedaald

BONN, 8 OKT. De werkloosheid in het westen van Duitsland is in september met 0,1 procent gedaald tot 7,4 procent. In de voormalige DDR daalde het percentage werklozen met 0,2 procent tot 15,2 procent. Dit heeft het Federale Arbeidsbureau gisteren bekendgemaakt. West-Duitsland telt nu 2,3 miljoen werklozen.

In september vorig jaar lag het werkloosheidspercentage nog op 5,8 procent. Het aantal mensen dat in deeltijd werkt, is vorige maand met 200.000 gestegen. In het oosten van Duitsland zijn 1,1 miljoen mensen zonder werk. Het aantal deeltijdwerkers bleef daar gelijk op 143.000. Dat is 100.000 meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens de directeur van het Federale Arbeidsbureau, Bernhard Jagoda, valt uit de cijfers af te leiden dat van de gebruikelijke opleving in het najaar in het westen van Duitsland nauwelijks iets te merken is. Ook economen toonden zich somber over het economische herstel na het bekend worden van de cijfers. De index van de consumentenprijzen in het westen van Duitsland is van augustus op september gestegen met 0,1 procent. In vergelijking met vorig jaar september stegen de prijzen met vier procent. In augustus waren de prijzen 4,2 procent hoger dan een jaar ervoor, zo blijkt uit definitieve cijfers. Duitsland heeft in juli een overschot op zijn handelsbalans geboekt van drie miljard mark tegen een surplus van 6,3 miljard mark in juni, aldus het Duitse bureau voor de statistiek in voorlopige cijfers.