Susan Isaacs

Susan Isaacs: After All These Years. Uitg. Michael Joseph, 340 blz. Prijs ƒ 39,45.

De Amerikaanse Susan Isaacs staat niet in de eerste plaats bekend als misdaadschrijfster, maar daar gaat verandering in komen: After All These Years zal vast en zeker de leukste thriller van dit jaar blijken te zijn. Rosie Meyers, een menopauzerende, door haar steenrijke echtgenoot in de steek gelaten lerares Engels, struikelt 's nachts in de keuken van haar prachthuis op Long Island over het ontzielde lichaam van diezelfde ex-man. Alles wijst op haar schuld en wanneer de politie na de begrafenis met de handboeien begint te rinkelen, neemt Rosie de benen. Wat volgt is een hilarische odyssee door Manhattan, waarbij Rosie respectievelijk levenslust, sex en liefde terugvindt. En de echte moordenaar.

Het had gemakkelijk heel flauw kunnen worden, maar dat is het niet: Isaacs is werelds, maar niet cynisch, luchtig, zonder oppervlakkig te worden. De capriolen van de voortvluchtige Rosie, die het behalve tegen de politie ook tegen talloze inhalige Jongere Vrouwen moet opnemen, blijven geloofwaardig genoeg. Haar illusieloze spot en zelfspot ("I always preferred art to life because art seemed more sensibly constructed.') is aanhoudend echt leuk; een droge, intelligente, wise-cracking humor, ergens tussen Dorothy Parker en een Golden Girl in. Het sociale milieu waarin ze verkeert - veel geld, weinig geluk - vormt een dankbaar doelwit: plastische chirurgen, kunst als belegging, boeken per strekkende meter, lusteloze echtelijke seks, gehaaide advocaten, slikkende en spuitende kinderen. Isaacs weet Rosie's zoektocht naar de ware moordenaar van haar chronisch ontrouwe man tot aan het eind avontuurlijk te houden, zonder de intrige al te serieus te nemen. Dat alles maakt After All These Years onweerstaanbaar. Schrik niet van het adembenemend tuttige omslag.

    • Dennis de Hoop