Straffen voor managers Shell en Amec na fraude

LONDEN, 8 OKT. Een voormalige directeur van de Koninklijke/Shell Groep en een manager van het Britse metaalbedrijf AMEC zijn gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden wegens fraude met een contract voor de fabricage van oliebooruitrusting, bestemd voor het Britse gedeelte van de Noordzee.

De veroordeelden, voormalig inkoopmanager Francis Hemsworth van Shell en John Napier van AMEC, hebben toegegeven dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het betalen en in ontvangst nemen van steekpenningen à raison van 213.000 pond (592.140 gulden).

In ruil voor dit geld verstrekte Hemsworth Napier vertrouwelijke gegevens over een order van acht miljoen pond (ruim 22 miljoen gulden) voor materieel dat in 1990 en 1991 zou worden gebruikt voor boringen in het olieveld Gannet. Door deze "bemiddeling' ging het contract uiteindelijk naar het Zweedse bedrijf SAFE Offshore

Rechter Roderick Adams, die het oordeel uitsprak, noemde corruptie in het zakenleven “een zeer ernstige zaak, waar wij hard tegen op moeten treden. Als corruptie vat krijgt op dit land, dan wordt het zakelijk leven ondermijnd.”

De rechtszaak is de vierde op rij die voorvloeit uit een onderzoek van het Britse fraudebureau SFO (Serious Fraude Office) naar corruptie bij de gunning van grote orders voor projecten in de Noordzee en andere gebieden. Deze speurtocht nam in totaal tweeëneenhalf jaar in beslag. (Reuter)