Staatslening brengt ƒ 10,7 miljard op

De laatste openbare staatslening van dit jaar, de eerder deze week opengestelde vervolguitgifte op de 7procent 30-jarige lening Staat der Nederlanden 1993 per 15 januari 2023, waarop donderdag kon worden ingeschreven, heeft 2,8 miljard gulden opgebracht. Dit was de zesde en tevens laatste van dit jaar. Sinds de introductie van de lening op 11 december 1992 is in totaal 10,7 miljard gulden opgehaald.

De jongste inschrijving kreeg een uitgiftekoers van 114,5 procent. Het daarbij behorende effectieve rendement bedraagt 6,389 procent. Intekenaars tegen de uitgifteprijs en daarboven kregen hun inschrijving volledig toegewezen.

Het ministerie van financiën noemt de lening een groot succes. In december vorig jaar was de verwachting dat niet meer dan 10 miljard gulden zou worden opgehaald.

De 30-jarige lening is hiermee niet definitief gesloten en kan in principe worden heropend. Maar dat zal dan niet eerder zijn dan volgende jaar. Dit jaar komt er geen openbare lening meer, althans, geen lening waarop nog dit jaar moet worden gestort, aldus een woordvoerder van Financiën.

Eerder werd bekend dat de staat op 6 december met een toonbanklening zal uitgeven, bestemd voor de financieringsbehoefte van 1994.

Andersoortige leningen hebben in 1993 tot dusver een additionele 27 miljard opgebracht, zodat Financiën dit jaar met openbare inschrijvingen in totaal 37,75 miljard uit de markt heeft weten te halen. Buiten deze 37,75 miljard is ook nog via onderhands leningen geld binnengekregen. In het overgrote deel van de financieringsbehoefte voor 1993 (ongeveer 44 miljard) is inmiddels gedekt. Een klein restant zal nog onderhands moeten worden binnengehaald.