SGP verliest electoraat na besluit over weigering vrouw

DEN HAAG, 8 OKT. De SGP zou slechts één van haar drie zetels in de Tweede Kamer behouden als nu verkiezingen zouden worden gehouden. Dat blijkt uit een opiniepeiling, waarvan de resultaten gisteravond in het tv-programma Nova bekend zijn gemaakt.

In de opiniepeiling zakt de SGP van 2,2 procent naar 1,3 procent, waardoor bij verkiezingen één Kamerzetel zou resteren. De RPF profiteert daarvan en gaat van 1 naar 2,3 procent.

Aanleiding voor de tanende aanhang van de Staatkundig Gereformeerde Partij is het recente besluit om vrouwen te weren als lid van de partij. Het partijbestuur besloot daartoe op basis van bijbelteksten. Het besluit veroorzaakte zowel binnen als buiten de SGP grote commotie.

Een aantal vooraanstaande SGP'ers heeft zich inmiddels teruggetrokken bestuursfuncties binnen de partij, onder wie voorzitter Hovius. Anderen zegden het partijlidmaatschap op. De rijksrecherche voert een feitenonderzoek uit om te bepalen of de SGP zich met het besluit schuldig maakt aan een strafbaar feit en kan worden vervolgd.

Tweede-Kamerlid Van der Vlies, fractieleider van de SGP en tegenstander van het vrouwenlidmaatschap was niet bereikbaar voor commentaar op de uitslagen van de opniepeiling. Zijn RPF-collega Leerling onderstreept dat zijn partij eerder op overlopers uit uit het CDA dan uit de SGP mikt.