Ruth Rendell

Ruth Rendell: The Crocodile Bird. Uitg. Hutchinson, 298 blz. Prijs ƒ 43,05.

De nieuwste psychologische thriller van Ruth Rendell heet The Crocodile Bird. Wanneer Rendell onder haar eigen naam schrijft (en niet als Barbara Vine) en haar favoriete politieman Wexford links laat liggen, daalt ze het liefst af in de bochtigste krochten van de menselijke geest. Ook dit keer gaat het om een vreemde obsessie: die van een vrouw voor een huis.

The Crocodile Bird begint intrigerend. Het meisje Liza wordt door haar moeder Eve met wat geld haastig het huis uit gestuurd, omdat ieder moment de politie naar hun kleine portiershuisje kan komen om Eve te arresteren wegens moord. Het meisje vindt onderdak in de caravan van een vriend en tijdens hun prille romance ontvouwt ze hem stukje bij beetje het verhaal van haar moeder, die drie dode mannen op haar geweten blijkt te hebben.

Rendell heeft gekozen voor het gezichtspunt van het meisje Liza, dat door haar moeder streng van de buitenwereld werd afgesloten, zodat een mooi beeld ontstaat van een jeugd onder uitzonderlijke omstandigheden. Het lukt Rendell wonderwel haar verwondering over het onbegrijpelijke gedrag van haar moeder invoelbaar te maken. Het grote landhuis dat haar leven beheerst, de traumatische gebeurtenis die haar ertoe gebracht heeft zich van de wereld af te keren, de mannen die haar bedreigen; het wordt allemaal gezien door de ogen van Liza. Dat heeft wel tot gevolg dat het beeld van de moeder zelf tot aan het eind nogal schimmig blijft. Het wordt duidelijk wat ze gedaan heeft, waarom ze het gedaan heeft, maar de vreemde betrokkenheid die je als lezer van Rendell vaak bij haar ontspoorde personages voelt, blijft dit keer achterwege.

    • Dennis de Hoop