Rusland kan schuldenlast niet afbetalen

MOSKOU, 8 OKT. Rusland zal de krediteuren van de voormalige Sovjet-Unie vragen om een nieuwe regeling voor de afbetaling van de schuldenlast. Het land kan het zich niet veroorloven aan de voor 1994 voorziene verplichtingen te voldoen.

Dit heeft plaatsvervangend premier Aleksandr Sjochin gisteren bekend gemaakt.

Volgens een begin dit jaar met bankiers en andere schuldeisers overeengekomen akkoord moet Rusland dit jaar 6 miljard dollar aan rente en aflossing ophoesten. Sjochin liet vorige week al weten dat Rusland volgend jaar hooguit 2,5 miljard dollar kan betalen.

Vandaag reisde de vice-premier naar Frankfurt waar hij een ontmoeting zou hebben met vertegenwoordigers van commerciële banken en andere krediteuren. Sjochin, verantwoordelijk voor Ruslands betrekkingen met internationale organisaties, ontkende dat hij zal vragen om kwijtschelding van een deel van de schuldenlast.

Rusland is Westerse landen ongeveer 36 miljard dollar verschuldigd. Bovendien moet het land aan ongeveer 600 commerciële banken nog zo'n 26 miljard dollar betalen.

De banken hebben al een nieuw raamwerk opgesteld voor de afbetaling van de schuldenlast. Volgens dit plan hoeft het land de komende vijf jaar geen rente en aflossing te voldoen. Vervolgens mag de schuld gespreid over tien jaar worden voldaan.

Gisteren werd bekend dat de inflatie in Rusland in september is gedaald tot 20 procent. In augustus bedroeg die nog 30 procent. Het centrum voor economische hervormingen, dat deze cijfers wereldkundig maakte, zei verder te verwachten dat de comsumentenprijzen over geheel 1993 met een factor elf zullen stijgen. In 1992 was er nog sprake van een vermenigvuldiging met de factor 26. Ook blijkt de geldhoeveelheid aanzienlijk minder snel te zijn gegroeid dan de inflatie. (Reuter)