Radio-Sarajevo meldt vondst van diverse massagraven bij Mostar

SARAJEVO, 8 OKT. In de buurt van Mostar zijn massagraven ontdekt met de lichamen van zeker vijfhonderd moslims, die volgens radio-Sarajevo zijn vermoord door Bosnische Kroaten. Uit Mostar komen nieuwe berichten over de verdrijving van moslim-inwoners van de stad door de Kroaten.

De Bosnische moslims meldden gisteren “diverse massagraven” te hebben ontdekt. Een daarvan, waarin vijfhonderd lijken zouden zijn aangetroffen, werd ontdekt op de begraafplaats van partizanen uit de Tweede wereldoorlog in Tasovcici, niet ver van Capljina, ten zuiden van Mostar. De slachtoffers in dit massagraf waren volgens radio-Sarajevo moslims die door de Kroaten uit Capljina en Stolac, ten oosten van Mostar, zouden zijn verdreven in het kader van de "etnische zuivering' van het gebied. Een tweede massagraf, met 76 lijken, zou zijn ontdekt in Balinovac, een wijk van Mostar.

De Kroaten hebben het bestaan van de massagraven ontkend en radio-Sarajevo en het Bosnische leger, waarop radio-Sarajevo zich beriep, beschuldigd van het verspreiden van “leugens” en “uitvindingen van de moslim-propaganda”. Onafhankelijke bevestiging van de melding van radio-Sarajevo ontbreekt. Een woordvoerder van de eenzijdig uitgeroepen Kroatische republiek in Bosnië riep gisteren buitenlandse journalisten op “het leugenachtige karakter” van de beweringen van radio-Sarajevo te komen controleren.

VN-woordvoerders maakten gisteren melding van een nieuwe grote golf van "etnische zuiveringen' in Mostar zelf. Op 29 september werden 530 moslim-inwoners van de stad gedwongen hun woningen in het door de Kroaten beheerste deel van Mostar te verlaten en naar het belegerde moslim-deel van Mostar te gaan. Op de grens tussen de twee delen van de stad moesten ze al hun geld, juwelen en andere waardevolle bezittingen afgeven; jonge vrouwen werden uit de groep gehald en moesten in het door de Kroaten beheerste deel achterblijven. (Reuter, AP)