Papandreou belooft Grieken welvaart

ATHENE, 8 OKT. Terugkeer naar de welvaart - dat beloofde de leider van de Griekse socialisten, Andreas Papandreou, gisteravond aan de honderdduizenden Grieken die gisteren op de been waren in het centrum van Athene. De PASOK-leider zei: “De conservatieven zeiden dat ze zouden bezuinigen en zo duizenden banen zouden creëren. In plaats daarvan zijn de tekorten toegenomen en zit een half miljoen mensen zonder werk. Ze zeiden dat ze sociale gerechtigheid zouden brengen en ze hebben onze welvaartspolitiek vernietigd. Maar deze nachtmerrie eindigt zondag. Genoeg is genoeg!”

Volgens de laatste opiniepeilingen zouden de socialisten kunnen rekenen op 44 tot 48 procent van de stemmen, terwijl de conservatieve Nieuwe Democratie van premier Konstandinos Mitsotakis tussen de 39 en 42 procent wordt gepeild. Een dergelijke uitslag zou Papandreou een ruime meerderheid opleveren in het parlement.

De 74-jarige Papandreou moest in de campagne opboksen tegen beschuldigingen van corruptie, terwijl ook zijn zwakke gezondheid als argument tegen hem werd gebruikt. De regering heeft de PASOK er op voorhand al van beschuldigd een slecht economisch beleid te voeren en een gevaarlijke buitenlandse politiek op de Balkan voor te staan.

Papandreou beloofde na de verkiezingen een “brede patriottische beweging” te zullen vormen om de Griekse waardigheid te herstellen: “Iedereen moet onze boodschap begrijpen, we gaan voor niets aan de kant.” Hij beloofde dat Griekenland een factor van vrede, stabiliteit en samenwerking zal zijn op de Balkan. De met vlaggen zwaaiende toehoorders scandeerden: “Het volk en de PASOK, opnieuw aan de macht.” (Reuter, AFP)