Laurence Shames

Laurence Shames: Florida Straits. Uitg. Dell Books, 365 blz. Prijs ƒ 16,70. De Nederlandse vertaling verscheen als Recht door zee, bij uitg. Luitingh-Sijthoff, prijs ƒ 29,90.

De oude vertrouwde Amerikaanse mafia speelt een grote rol in de komische misdaadroman Florida Straits van Laurence Shames. De jonge Joey Goldman, het buitenechtelijke kind van een joodse moeder en een Italiaanse mafiabaas uit Queens, ziet in dat zijn carrièremogelijkheden beperkt zijn (zijn oudere broer is de gedoodverfde opvolger) en besluit samen met zijn nuchtere vriendin Sandra naar Key West, Florida te vertrekken. Maar zelfs daar ontsnapt hij niet aan zijn achtergrond; door toedoen van zijn broer, een stupide bullebak met bijpassende domme vriendin, dreigt hij het slachtoffer te worden van een afrekening.

Shames is een misdaadschrijver uit de Elmore Leonard-school en toont zich zijn voorbeeld waardig; mooie dialogen, een goed geoliede plot en indrukwekkende bijfiguren, zoals de bejaarde mafioso Bert the Shirt, die na eens een korte tijd klinisch dood te zijn geweest, tevergeefs een rustige oude dag in Florida probeert door te brengen, samen met zijn ziekelijke schoothondje. Shames besteedt veel komische bladzijden aan beschrijvingen van het New Yorkse mafiamilieu en de onbeholpen pogingen van Joey om de meer dan ontspannen zeden en gewoontes van Key West te doorgronden. Daardoor komt de intrige langzaam op gang en die is uiteindelijk ook eerder hilarisch dan spannend, maar Shames weet met een zwierige nonchalanche de losse draadjes aan elkaar te knopen. De verwarring van Joey, die aan zijn criminele milieu wil ontsnappen en tegelijk een vader zoekt, wordt door hem zo trefzeker opgeroepen, dat Florida Straits uitgroeit tot een ongewone, fraai ironische Amerikaanse Bildungsroman. Aanbevolen.

    • Dennis de Hoop