Kandidaat-steden in de rij voor WK hockey '98

ROTTERDAM, 9 OKT. Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond kampt met een luxeprobleem. Het wereldkampioenschap hockey van 1998 wordt vandaag in Brussel aan Nederland toegewezen, maar de bond moest voor het aanwijzen van een stad uitstel vragen aan de internationale federatie. Naast Den Haag en Amsterdam heeft nu ook de gemeente Utrecht zich officieel aangemeld als kandidaat voor de organisatie. Amsterdam kiest uiteraard het Wagenerstadion in de buurgemeente Amstelveen als speelterrein. Den Haag (Zuiderpark) en Utrecht (Nieuw Galgenwaard) willen het evenement in voetbalstadions laten verspelen.

De internationale hockeyfederatie kan de invloedrijke KNHB het evenement, dat in '98 moet dienen ter opluistering van het honderdjarig bestaan van de bond, met goed fatsoen niet weigeren. Het zal de eerste keer in de historie zijn dat het wereldkampioenschap bij de mannen en vrouwen gelijktijdig op dezelfde plaats zal worden gespeeld. Het WK mannen vond in '73 voor het laatst in Nederland plaats, het WK vrouwen in '86. Beide keren werd het thuisland wereldkampioen.

Op historische gronden lijkt het Wagenerstadion, sinds jaar en dag de officiële speelplaats van de KNHB, de beste kans te maken de kampioenschappen toegewezen te krijgen. Alle grote internationale hockeytoernooien in Nederland hebben zich af afgespeeld. Het feit dat het bondsbestuur nog geen lokatie heeft aangewezen maakt echter duidelijk dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat Amsterdam de organisatie krijgt toegewezen. Volgens Els van Breda Vriesman, vice-voorzitter van de KNHB, zijn Den Haag en Utrecht zeker niet kansloos. “Ik denk dat het wel eens goed voor het hockey zou zijn om ergens anders dan in het Wagenerstadion een titeltoernooi te houden.”

Maandag 18 oktober is de eerstvolgende vergadering van het bondsbestuur. Dan zal over de WK-organisatie worden gesproken, maar een besluit zal naar verwachting nog niet worden genomen. Met name Utrecht moet de kans worden gegund haar plannen kenbaar te maken. Het is uitgesloten dat de toernooien in twee verschillende steden worden afgewerkt.

Het financiële aspect van de drie offertes zal zwaar meewegen in de beslissing van de bond. “Het mag ons niet te veel geld kosten”, stelt Van Breda Vriesman. “We kunnen het tegenover onze leden niet maken om een aantrekkelijke aanbieding naast ons neer te leggen.” Bij het WK zal er met een begroting van ongeveer 2,5 miljoen gulden worden gewerkt. Er zullen in verband met de grootte van het evenement - 24 deelnemende ploegen, 84 wedstrijden - twee speelvelden beschikbaar moeten zijn.

Den Haag heeft bij monde van het Overleg Sportstad Den Haag - een onderdeel van de Stichting Toerisme - toegezegd de accommodaties ter beschikking te stellen en voor het vervoer ter plekke van de deelnemers te zorgen. Van de hockeybond wordt verwacht dat ze de kunstgrasmat van het hoofdveld levert. Vlak naast het voetbalstadion (capaciteit 15.000 overdekte zitplaatsen) zal een tijdelijke accommodatie met ruimte voor 5.000 toeschouwers worden gebouwd. In het Zuiderpark vinden volgend jaar ook de Wereldruiterspelen plaats. Den Haag, dat zich met drie hoofdklassers als hockeystad profileert, ziet het WK '98 als belangrijk programmapunt van de feestelijkheden rondom het 750-jarig bestaan van de residentie.

De gemeente Utrecht heeft de plannen voor de WK-organisatie nog niet uitgewerkt. Dat zal in de komende weken gebeuren. Dan zal na overleg met voetbalclub FC Utrecht en de KNVB worden bekeken of het stadion Nieuw Galgenwaard (ook met 15.000 overdekte zitplaatsen) als hoofdveld kan dienen en waar het tweede veld (geplande toeschouwerscapaciteit 5.000) komt te liggen. Het complex van hockeyhoofdklasser Kampong, op loopafstand van het stadion, zou een mogelijkheid zijn.

Van de gemeente Amsterdam heeft de hockeybond de toezeggging gekregen dat de infrastructuur rondom het Wagenerstadion zal worden verbeterd. Dat was al opgenomen in de renovatieplannen van het Amsterdamse Bos, maar indien het WK er wordt gehouden zullen er extra voorzieningen worden getroffen. De KNHB hoopt ook dat Amsterdam en Amstelveen de kosten van het neerzetten van een tijdelijk tweede stadion (exclusief het kunstgras) voor hun rekening willen nemen. Daarover zijn al onderhandelingen geweest, maar beide partijen zijn het nog niet eens geworden over het bedrag van 650.000 gulden.

De hockeybond wil mede met het oog op het komende WK het Wagenerstadion renoveren. De globale verbouwingsplannen liggen al klaar. De wens is onder meer om de tribune aan de overzijde te overdekken. Het oude clubgebouw op het complex, dat van de vereniging Amsterdam zal worden overgenomen, zal moeten worden verbouwd tot een grote ontvangstruimte en nieuwe kleedkamers. Door een loopbrug zal er een verbinding met de hoofdtribune komen. De kosten worden geschat op twee miljoen gulden. Daarbij is nog niet de prijs voor een nieuw kunstgrasveld inbegrepen.

    • Hans Klippus