Kamer wil jeugd eerdere vrijlating laten verdienen

DEN HAAG, 8 OKT. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD wil dat de automatische vervroegde invrijheidsstelling voor jeugdigen wordt afgeschaft.

Dat bleek gisteren tijdens de behandeling van de herziening van het jeugdstrafrecht in de Tweede Kamer. Volgens het huidige strafrecht komt een gestrafte nu bij goed gedrag na tweederde van zijn straf vrij. De Kamer wil de automatische vervroegde invrijheidsstelling vervangen door een voorwaardelijke. Het CDA ziet de vervroegde invrijheidsstelling liever als beloning voor goed gedrag tijdens de gevangenisstraf. Staatssecretaris Kosto van justitie is niet tegen het voorstel. Hij overweegt op dit moment in verband met de nieuwe nota gevangeniswezen ook afschaffing van het automatisme voor volwassenen.