Jeltsin schort werk op van Ruslands Constitutionele Hof

PAG.5 MEER VRAGEN DAN ANTWOORDEN BIJ VERKIEZINGEN

MOSKOU, 8 OKT. President Jeltsin heeft gisteren in een nieuwe maatregel tegen zijn politieke tegenstanders de activiteiten van het Constitutionele Hof opgeschort. Hij beschuldigt het hof, de hoogste rechterlijke instantie in Rusland, van “een negatieve, collaborerende rol” bij de gewapende opstand van het afgelopen weekeinde in Moskou.

Volgens de jongste cijfers zijn bij de opstand en het neerslaan ervan 193 doden gevallen. In het Witte Huis, dat maandag door regeringsgetrouwe troepen werd beschoten en bestormd, zijn 49 lijken geborgen. De soldaten die het gebouw doorzoeken houden er rekening mee dat zich in de kelder nog tegenstanders, dood of levend, bevinden.

Van de meer dan duizend mensen die maandag in en bij het parlementsgebouw waren gearresteerd, zijn de meesten inmiddels vrijgelaten. De zes leiders, parlementsvoorzitter Chasboelatov, vice-president Roetskoj en de vier "ministers' die ze hadden benoemd, zitten nog vast. Er zijn aanklachten tegen hen in voorbereiding wegens het organiseren van ordeverstoringen, een misdaad waarop een gevangenisstraf staat van maximaal vijftien jaar.

De maatregel tegen het Constitutionele Hof, waarvan de voorzitter eerder deze week al onder druk van het Kremlin ontslag had genomen, is een vervolg op het ontslag, door Jeltsin, van de procureur-generaal en twee regionale leiders en zijn verzoek aan alle regionale en lokale parlementen om zichzelf te ontbinden om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. Op dat laatste verzoek is inmiddels één reactie binnengekomen. De gemeenteraad van St. Petersburg heeft laten weten geen bezwaar te hebben tegen voortijdige verkiezingen, maar wel tegen haar eigen ontbinding op dit moment. Dat zou leiden tot twee maanden van “dictatuur”, aldus de afgevaardigden gisteren.

De deelnemers aan de parlements- en lokale verkiezingen krijgen gelijke toegang tot de massamedia, zo heeft de commissie die de verkiezingen organiseert verzekerd. Er komt een commissie van partij- en media-vertegenwoordigers om de eerlijke berichtgeving te waarborgen.

Minister van defensie Gratsjov zei gisteren dat de noodtoestand, die Jeltsin zondag uitriep, misschien nog met een week zal worden verlengd, “om de stad op te ruimen”. Gratsjov is overigens door Jeltsin wegens “persoonlijke moed” onderscheiden. Zijn collega van binnenlandse zaken, Viktor Jerin, heeft zelfs de onderscheiding Held van de Russische Federatie gekregen.