Irak geeft VN lijst van wapenleveranciers

BAGDAD/ NEW YORK, 8 OKT. Irak heeft de Verenigde Naties gisteren na meer dan een jaar aarzelen uiteindelijk de gevraagde informatie verschaft over zijn wapenleveranciers. Maar Bagdad heeft nog steeds niet volledig voldaan aan de voorwaarden van het staakt-het-vuren in de oorlog in het Golfgebied, wat moet gebeuren voor het handelsembargo tegen Irak kan worden opgeheven. Dat heeft de voorzitter van de Speciale Commissie van de VN voor Irak, de Zweed Rolf Ekeus, vandaag gezegd voor zijn vertrek uit Bagdad.

Irak zet sinds enige tijd alles op alles om de de intrekking te bewerkstelligen van in 1990 afgekondigde VN-sancties. Het land heeft eerder deze week meegedeeld niet meer geïnteresseerd te zijn in een beperkte hervatting van zijn olie-export, waarover het al sinds 1991 met de VN onderhandelde, maar alleen in afschaffing van het hele embargo. De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Mohammed Said al-Sahaf, deed gisteren in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN een beroep op “alle landen van de wereld hun steun te geven aan ons initiatief voor een dialoog en begrip tussen de Veiligheidsraad en Irak, zodat dit zonder uitstel kan leiden tot opheffing van de onrechtvaardige blokkade die ons land is opgelegd, in plaats van dwang, dreigementen en agressie”. Daarbij verwees hij met name naar de Verenigde Staten, “die niet voldoende hadden aan de militaire agressie tegen Irak op 17 januari 1991”. Hij zei dat de sancties de Iraakse maatschappij vernietigen, en klaagde dat de Raad niet had voldaan aan zijn verplichting het embargo op te heffen, hoewel Irak in overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad had meegewerkt met zijn ontwapening.

Maar Ekeus wees er vanochtend op dat “het in deze fase natuurlijk nog geen kwestie van volledige naleving is (..) Er moeten meer dingen worden gedaan.” Hij onderstreepte dat de Irakezen beter hun best dienden te doen, als ze van de sancties afwilden: “op het gebied van biologische en chemische wapens en raketten moet nog meer worden gedaan”, zei hij. Ekeus vertrekt vandaag via Bahrein naar New York, waar hij volgende week de Veiligheidsraad verslag zal uitbrengen over zijn bevindingen. (Reuter, AP)