In Abchazië is de strijd voorbij, in Georgië niet

In Abchazië is de strijd gestreden: binnen luttele weken hebben de Abchazische separatisten, die in hun vroeger autonome gebied al een jaar tegen de Georgiërs vechten, het Georgische leger . Tussen 150.000 en 200.000 Georgische burgers - bijna de helft van de oorspronkelijke bevolking van Abchazië - is op de vlucht. Tienduizenden van hen zitten vast in de besneeuwde bergen van Abchazië, van waaruit ze Georgisch gebied trachten te bereiken. Het Internationale Rode Kruis vreest dat velen van hen aan de bittere kou en honger zullen bezwijken.

De Abchazische leiding, zetelend in Goedaoeta even ten noorden van de zwaar beschadigde hoofdstad Soechoemi, heeft nog geen besluit genomen over de toekomst van het gebied en aarzelt tussen de volledige onafhankelijkheid en aansluiting bij Rusland.

De strijd in Georgië heeft zich inmiddels verplaatst naar Mingrelië, grenzend aan Abchazië, waar troepen die loyaal zijn aan president Sjevardnadze slag leveren tegen aanhangers van zijn verdreven voorganger, Zviad Gamsachoerdia. In Mingrelië werden gisteren vijf Russische soldaten vermoord, naar wordt aangenomen door aanhangers van Gamsachoerdia. De lichamen van de vijf soldaten werden aangetroffen in een uitgebrande pantserwagen.

Vorige week werden in de Georgische hoofdstad Tbilisi een Russische arts gedood en twee Russische soldaten gewond bij een aanslag door onbekende gewapende mannen. Een week daarvoor werden twee Russische soldaten op straat ontvoerd. In Georgië zijn 19.000 Russische soldaten gestationeerd. Volgens een onlangs getekend verdrag blijven ze daar tot 1995.

Incidenten rond Russische militairen in Georgië en Abchazië zijn in het recente verleden aanleiding geweest voor pleidooien in Moskou om de militaire rol van de Russen in de vroegere Sovjet-republiek drastisch uit te breiden. Die rol is vandaag ter sprake gekomen tijdens besprekingen van Sjevardnadze met zijn Russische ambtgenoot Jeltsin. Sjevardnadze kwam gisteren in Moskou aan.