Fusie Boskalis en Ballast Nedam

AMSTERDAM, 8 OKT. Het baggerconcern Boskalis (omzet 1 miljard gulden) wil de aannemer Ballast Nedam (omzet 2,4 miljard gulden) kopen voor een bedrag van ongeveer 500 miljoen gulden. Dit hebben beide ondernemingen gisteren bekend gemaakt.

Een maand geleden meldden de aannemers al te praten over “vormen van samenwerking”. Boskalis en Ballast hebben nu besloten om te streven naar een volledig samengaan, dat het tweede bouw- en baggerconcern van Nederland oplevert met een omzet van 3,4 miljard gulden. (Het eerste is Hollandsche Beton Groep met 5 miljard gulden omzet.) Het beursgenoteerde Boskalis koopt de aandelen in Ballast Nedam van de huidige eigenaar, het Britse defensie-concern British Aerospace (BAe), voor een bedrag van 175 miljoen Britse ponden. Het baggerbedrijf komt om de overname te financieren met een aandelenemissie van 300 miljoen gulden en wil de overige 200 miljoen gulden deels lenen bij banken.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden de beleggers afwijzend op het nieuws. De koers van het aandeel in Koninklijke Boskalis Westminster daalde vanmorgen met 2,10 gulden tot 38 gulden en noteerde tegen het eind van de ochtend 38,80 gulden. De aandeelhouders zijn bang dat de winst per aandeel verwatert als er nieuwe aandelen op de markt komen. De geruststellende woorden van Boskalis dat de winst per aandeel door de fusie toeneemt “bij gelijkblijvende marktomstandigheden”, mochten niet baten.

Ook de financiële analisten zijn er niet gerust op dat de winst van Boskalis even fors zal stijgen als de afgelopen jaren is gebeurd. “De baggeractiviteiten zijn de laatste jaren erg winstgevend geweest. Door de overname van Ballast koopt Boskalis diversificatie en krijgt er minder winstgevende bouwactiviteiten bij”, zegt analist H. Boom van de bank MeesPierson. “In absolute zin neemt de winst per aandeel wel toe, maar voor de komende jaren reken ik op een minder spectaculaire winststijging”, verwacht analist P. Verbraeken van I.R.I.S Effectenresearch.

Met de fusie onstaat een concern met als hoofdactiviteit het baggeren (een derde van de omzet), dat wordt gecontreerd in Papendrecht, de huidige thuishaven van Boskalis. Omdat beide bedrijven een baggervloot hebben, ontstaan mogelijk doublures met eventuele “consequenties voor de werkgelegenheid”. Volgens de bouw- en houtbond FNV heeft de directie gisteren tijdens een overleg met de bonden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Het hoofdkantoor van het totale concern komt in Amstelveen, waar Ballast zojuist een nieuw pand heeft betrokken. De nieuwe combinatie zal zich ook bezighouden met woning- en utiliteitsbouw, beton- en waterbouw en de wegenbouw. De zeer winstgevende activiteiten die Ballast nu heeft in Saoedi-Arabië met BAe, worden voortgezet naar de fusiepartners hopen.