Foto: LONDEN - Het tweede biljet van één pond ...

Foto: LONDEN - Het tweede biljet van één pond sterling dat ooit door de Bank of England werd uitgegeven, heeft gisteren op een veiling in Londen 52.000 pond opgeleverd.

Dat is veel meer dan kenners hadden verwacht. Het biljet, dat zwarte letters heeft op een witte achtergrond en de datum 2 maart 1797 vermeldt, werd uitgeven tijdens de Napoleontische oorlogen. Het biljet werd gevonden tussen de pagina's van een boek. Volgens directeur Barnaby Faull van het veilinghuis Spink and Son is 52.000 pond voor een Europees bankbiljet een record. Faull had verwacht dat het biljet, dat is gekocht door een particuliere verzamelaar, 18.000 tot 20.000 pond zou opbrengen. Omgerekend naar de huidige koopkracht is het biljet van één pond uit 1797 zo'n 100 pond waard (ongeveer 280 gulden). Als de verzamelaar het inlevert bij de Britse nationale bank, krijgt hij er echter slechts één pond voor. (Foto AP)