EBBC en Tonego uitgeschakeld

DEN HAAG, 8 OKT. De Nederlandse basketbalkampioenen EBBC (mannen) en Tonego (vrouwen) zijn gisteren uitgeschakeld in de strijd om de Europese bekers. EBBC, dat vorige week thuis tegen Bayer Leverkusen met één punt verschil zegevierde (85-84), was in de return kansloos: 85-60. In Poznan won Tonego weliswaar (75-73) maar het kon de nadelige score van 64-78 uit de eerste wedstrijd niet wegwerken.

Voor 3000 toeschouwers werd EBBC in Leverkusen weggespeeld. De Brabanders raakten in de beginfase na een voorsprong van 4-0 met 4-19 achter. Leverkusen was daarna veel sterker en de Duitsers sloten de eerste helft af met een voorsprong van 55-28.

Na de hervatting speelde EBBC beter. Het verloor echter halverwege de tweede periode de Amerikaan Mike Vreeswijk wegens vijf persoonlijke fouten. Omdat de Brabanders Schilp, Ardon en Goedee niet in hun beste vorm staken besloot coach Van Esch ook Frederiks en Roelofs een kans te geven. Huybens (18) en Kuiper (13) waren de beste Brabantse schutters. Topscorers bij de Duitsers waren: Harnisch (23), Garrick (21) en Shamsid-Deen (16).

Door de uitschakeling in de tweede ronde gaat EBBC nu over naar het toernooi om de EC 2. Voor dit evenement wordt morgen in München de loting verricht.