Dinescu weg uit bond van Roemeense schrijvers

ROTTERDAM, 8 OKT. De dichter Mircea Dinescu is afgetreden als voorzitter van de Roemeense Schrijversbond. Hij stapt op na een week lang het doelwit te zijn geweest van een campagne in de media, waarin hij van fraude werd beschuldigd.

Dinescu werd er door collega-schrijvers van beschuldigd te hebben geknoeid met gelden uit een Duits fonds, die waren bestemd voor de ondersteuning van Roemeense en Duitstalige Roemeense schrijvers. Hij heeft de beschuldigingen tegengesproken.

Dinescu, een van de meest vooraanstaande dichters van Roemenië en tijdens de jaren tachtig een van de bekendste Roemeense dissidenten, werd op 29 december 1989 tot voorzitter van de Schrijversbond gekozen - een week na het begin van de revolutie waarin de Roemenen het regime van Nicolae Ceausescu omverwierpen en een week ook nadat de dissident Dinescu na jaren van huisarrest weer op vrije voeten was gekomen. Tijdens de revolutieweek van december 1989 speelde Dinescu korte tijd een zeer vooraanstaande rol in het Front van Nationale Redding, tot dit in het begin van 1990 uiteenviel en de dissidenten uit Ceausescu's tijd, onder wie Dinescu zelf, zich distantieerden van het nieuwe bewind.

Dinsdag al was de vooraanstaande dichteres en ex-dissidente Ana Blandiana uit het bestuur van de bond gestapt uit protest tegen de campagne tegen Dinescu.

Hun aftreden heeft volgens waarnemers mede te maken met de "nieuwe wind' die in het culturele leven in Roemenië is gaan waaien sinds het aantreden van het kabinet-Vacaroiu. Bij het ministerie van cultuur, dat na de revolutie van december 1989 lang een bolwerk van ex-dissidenten en van onconventionele liberale kunstenaars is geweest, zijn dit jaar diverse hoge ambtenaren benoemd die bekend staan om hun xenofobe, extreem-nationalistische opvattingen of die in het verleden goede banden onderhielden met het regime van Ceausescu en diens geheime dienst, de Securitate. Onder hen zijn minister van cultuur Petre Salcudeanu, een orthodoxe schrijver uit de socialistisch-realistische school en vroeger auteur van filmscripts voor het bewind van Ceausescu, en onderminister Mihai Ungheanu, een literatuurcriticus die tot de meest fervente nationaal-communistische aanhangers van Ceausescu heeft behoord. Ungheanu was berucht om zijn scheldpartijen tegen dissidenten, vooral als adjunct van het blad Luceafarul; hij stond ook bekend om zijn verdediging van de stelling dat de joden in het interbellum nooit zijn vervolgd en dat ze integendeel tijdens het stalinisme een "holocaust' tegen de Roemeense cultuur hebben ontketend.