Clinton verdubbelt troepen VS in Somalië

WASHINGTON, 8 OKT. President Clinton wil alle Amerikaanse troepen vóór 31 maart uit Somalië terugtrekken, maar tot die tijd het aantal militairen in en rond Somalië verdubbelen tot meer dan 10.000 man. Dat heeft hij gisteravond aangekondigd in een televisietoespraak in Washington. “We moeten onze terugtrekking spoedig afronden en dat zal ik doen, maar we moeten ook op onze eigen voorwaarden vertrekken”, zei Clinton.

De versterkingen zullen onder Amerikaans bevel staan, en niet onder dat van de Verenigde Naties. Eerder deze week klaagde Clinton over de ondoelmatigheid van de VN-troepen. VN-militairen zouden niet alle bevelen opvolgen en Amerikaanse militairen in nood niet snel genoeg te hulp schieten.

Bij een veldslag met soldaten van krijgsheer Aideed werden begin deze week twaalf Amerikanen gedood, 78 gewond en één gegijzeld. Het Rode Kruis bracht vandaag een bezoek aan de gegijzelde piloot, maar deed geen mededelingen over zijn toestand. Volgens het Rode Kruis sneuvelden ten minste tweehonderd Somaliërs bij de gevechten. Gisteren overleed in een ziekenhuis in Duitsland een van de Amerikanen die waren gewond en kwam bij een aanval op het vliegveld van Mogadishu opnieuw een Amerikaanse militair om het leven.

De nieuwe plannen van Clinton vinden steun bij een meerderheid van de leden van het Congres, van wie velen de afgelopen dagen zware kritiek op hem hebben geleverd. Volgens de plannen moet de jacht op Aideed minder nadruk krijgen en moeten de pogingen een diplomatieke oplossing te vinden worden vergroot. Voormalig ambassadeur Robert Oakley, die Amerika tijdens het begin van de humanitaire operatie onder president Bush in Somalië vertegenwoordigde, gaat proberen diplomatieke initiatieven van de grond te krijgen.

Intussen gaan 1.700 man van de Amerikaanse landmacht naar Somalië, voorzien van pantservoertuigen die hen in staat moeten stellen zich veilig te verplaatsen in de straten van Mogadishu. Op schepen voor de Somalische kust houden zich 3.600 mariniers met amfibielandingsvoertuigen gereed. Het vliegdekschip Abraham Lincoln, met bommenwerpers die voor luchtdekking kunnen zorgen, zal voor de Somalische kust kruisen.

Volgens Clinton wordt Amerika's leidende rol in de wereld ondermijnd als nu niet wordt opgetreden. “Over de hele wereld zouden agressievelingen, boeven en terroristen concluderen dat het doden van onze mensen de beste manier is om ons van beleid te laten veranderen. Het jachtseizoen op ons zou zijn geopend”, aldus Clinton. Aideed riep na de bekendmaking van de plannen via de radio op tot gewapende verdediging tegen de “Amerikaanse agressie”.

Pag.4: Scherpe kritiek uit Parijs

De Franse minister van defensie François Léotard heeft gisteren na de bekendmaking van de nieuwe Amerikaanse plannen met Somalië scherpe kritiek geuit op het optreden van de Amerikaanse troepen in Somalië. De Amerikaanse operaties kenmerken zich volgens Léotard door “fouten en excessen”. “De operatie is afgeweken van de missie die eraan was toegekend en kenmerkt zich steeds meer door onaanvaardbare regelingen en militaire opstellingen waar de Somaliërs niets van begrijpen”, aldus Léotard. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken zei te zullen vasthouden aan het voornemen om voor januari de 1.100 Franse militairen terug te trekken uit Somalië, ondanks verzoeken van de Verenigde Naties dit niet te doen.

Secretaris-generaal Boutros-Ghali van de Verenigde Naties reageerde positief op Clintons nieuwe Somalië-beleid, hoewel de nieuwe Amerikaanse troepen niet onder bevel van Verenigde Naties zullen opereren. Boutros-Ghali riep in herinnering dat de VN-acties in Somalië, waaronder de ontwapening van de strijdende facties, worden uitgevoerd op last de Veiligheidsraad, waarvan Amerika een prominent lid is.

Volgens de voormalige Amerikaanse topadviseur voor binnenlandse veiligheid Zbigniew Brzezinski hinkt Clinton echter op twee gedachten. Enerzijds wil hij de standvastigheid van de Amerikanen bewijzen, anderzijds zet hij onvoldoende troepen in om de Amerikaanse troepen een doorslaggevend overwicht te geven op de strijders van krijgsheer Aideed. (Reuter, AFP)

    • Maarten Huygen