Burgemeester blijft in hechtenis wegens verdenking corruptie

BRUNSSUM, 8 OKT. De rechter-commissaris in Maastricht heeft gisteren beslist dat de inbewaringstelling van de burgemeester van Brunssum, H.W. Riem, met tien dagen wordt verlengd.Riem werd dinsdag voor verhoor aangehouden, omdat hij verdacht wordt van het aannemen van steekpenningen en het schenden van ambtsgeheimen in de periode van 1984 tot 1991, toen hij namens de PvdA lid was van het college van Gedeputeerde Staten van Limburg. Sinds het onderzoek tegen de burgemeester in april dit jaar werd geopend, is hij met verlof.

Uit de vordering tot inbewaringstelling valt op te maken dat Riem een bedrag zou hebben ontvangen van het grindbaggerbedrijf Dekker. Volgens een onderzoek van de rijksrecherche zou het gaan om een vergoeding voor een partij zand van 60.000 kubieke meter, die hij als gedeputeerde voor ontgrondingszaken gratis zou hebben toegewezen aan de Panheel-groep, waarin Dekker en enige andere baggerbedrijven zijn verenigd. De bedrijven konden de partij later doorverkopen aan Rijkswaterstaat voor 840.000 gulden.

De advocaat van Riem, mr. J.L.E. Marchal, ontkent dat het bedrag dat aan Riem is overgemaakt, een tegenprestatie is voor het genereuze gebaar: “Mijn cliënt is na zijn lidmaatschap van gedeputeerde staten adviseur geworden van het bedrijf en even later commissaris. Die nota heeft betrekking op zijn advieswerk.” Om wat voor een bedrag het gaat, wil de raadsman niet zeggen: “Er staat een aanzienlijk bedrag op die nota, maar daar staat ook een creditnota tegenover. Die hebben ze er alleen niet aangehecht.”

Marchal ontkent dat er iets mis zou zijn met de toewijzing van de 60.000 kubieke meter zand, die de baggeraars van Riem zouden hebben gekregen: “Onder dat besluit staan alle handtekeningen van het hele college van GS, daar heeft hij niet in zijn eentje over beslist.” De provincie heeft vorig jaar een intern onderzoek ingesteld naar de gang van zaken, maar vond daarbij geen aanwijzingen dat de transactie onoirbaar was. De partij zand, die eigenlijk bestemd was voor de herinrichting van het gebied, zou zijn toegewezen onder voorwaarde dat die later vervangen zou worden door eenzelfde hoeveelheid.