Bewind Angola gaat weer praten met Unita

LUANDA, 8 OKT. De Angolese regering heeft gisteren besloten de onderhandelingen met de rebellenbeweging UNITA te hervatten, nadat UNITA een dag eerder de uitslag van de vorig jaar gehouden verkiezingen en de meeste bepalingen van een vredesakkoord uit 1991 had geaccepteerd.

Hiermee voldeed de beweging aan een aantal voorwaarden van de regering en de Verenigde Naties voor hervatting van het overleg, hoewel niet aan alle. UNITA rept met geen woord over terugtrekking van zijn troepen uit veroverd gebied, een van de belangrijkste eisen van de regering. Dat de regering desondanks toestemt in onderhandelingen lijkt een gevolg van politieke druk van de speciale VN-gezant voor Angola, Alioune Blondin Beye, en Angola's voormalige moederland Portugal. De nieuwe onderhandelingen zouden mogelijk al volgende week beginnen in de hoofdstad van Ivoorkust. (Reuter, AFP)