Aanval van Z-Afrika op "basis' in Transkei

JOHANNESBURG, 8 OKT. Vijf mensen zijn vanmorgen omgekomen bij een aanval van het Zuidafrikaanse leger op een huis in het zwarte thuisland Transkei, dat zou dienen als basis voor terroristische aanvallen op blanken in Zuid-Afrika. De vijf werden vermoord toen ze “weerstand boden”, aldus een verklaring van het Zuidafrikaanse leger.

Bij de aanval is een hoeveelheid wapens en documenten in beslag genomen. Het huis in de hoofdstad Umtata behoorde volgens het leger toe aan APLA, de gewapende vleugel van het militante linkse Pan Afrikaans Congres (PAC) die het afgelopen jaar de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor een aantal aanslagen op blanken. APLA zou beschikken over tweehonderd tot driehonderd guerrilla-strijders, die volgens de Zuidafrikaanse regering voornamelijk vanuit Transkei opereren.

Een woordvoerder van het PAC in Transkei verklaarde vanmorgen voor de radio dat de vijf slachtoffers kinderen waren tussen 12 en 16 jaar. De politie van Transkei bevestigde dit later. Volgens de PAC-woordvoerder was het huis eigendom van een PAC-lid en waren op het tijdstip van de aanval alleen zijn twee kinderen, twee familieleden en een vriend thuis.

Volgens de legerverklaring werd het huis gebruikt als “springplank voor criminele terreurdaden tegen ongewapende Zuidafrikaanse burgers”. President De Klerk was tevoren geïnformeerd over de actie.

De activiteiten van APLA hebben de verhouding tussen de Zuidafrikaanse regering en de militaire leider van Transkei, generaal Bantu Holomisa, verslechterd. Holomisa steunt de zwarte bevrijdingsbewegingen ANC en PAC. De aanslagen op blanke doelen die aan APLA worden toegeschreven, hadden voornamelijk plaats in de Oostelijke Kaapprovincie, die grenst aan Transkei. In juni pakte de politie tientallen leden van het PAC op, onder wie zijn leiders, in verband met de activiteiten van APLA. De meesten werden na verhoor vrijgelaten. De Zuidafrikaanse regering maakte deze week bekend dat zij binnenkort in een Afrikaans land een ontmoeting zou hebben met de leiding van APLA.