Aandeel ING naar jaarrecord bij nipt lagere koersen

AMSTERDAM, 8 OKT. De Nederlandse aandelenkoersen openden vanmorgen nipt lager, in lijn met andere Europese beurzen. De koers van het aandeel ING steeg naar de hoogste koers dit jaar, na de verkoop van het 7-procents belang van de Staat.

AMSTERDAM De omzetten werden ook gedrukt omdat het vrijdag was, de dag vóór het weekeinde waarop handelaren liever niet al te grote posities innemen. Over het algemeen waren de koersverschuivingen gering, waarbij ING en Hoogovens een uitzondering waren.

Hoogovens zette de dalende lijn van de afgelopen dagen voort. Allerlei vage geruchten over financiële moeilijkheden bij Hoogovens en een dreigend arbeidsconflict zet beleggers aan om hun aandelen maar te verkopen. Hoogovens, dat gisteren sloot op 42,10 gulden, was omstreeks het middaguur vier dubbeltjes in waarde gedaald.

Bank-verzekeraar ING won vier dubbeltjes op 77,50 gulden. De Staat heeft zijn belang van zeven procent in ING verkocht aan het pensioenfonds PGGM. “Er is opluchting dat het pakket-ING niet meer boven de markt hangt”, was de verklaring van een handelaar voor de koerswinst van ING. De koers van ING steeg gisteren ook al flink door aankopen van Amerikaanse en Britse beleggers.

Boskalis ging 1,30 gulden naar beneden tot 38,80 gulden op het bericht dat 300 miljoen gulden aan nieuwe aandelen zullen worden uitgegeven. Het bestuur heeft weliswaar gezegd ondanks een vergroot kapitaal een hogere winst per aandeel te verwachten, maar beleggers wilden toch maar liever even voorzichtig zijn.

Nedlloyd zette de opmars van donderdag nog wat voort. Vast lag Koninklijke Olie met 1,10 gulden winst op 190 gulden. De EOE-index was aan het eind van de ochtend 0,25 punt lager op 360,23. De stemmingsindex was toen onveranderd op 127,7.

Nedlloyd, dat gisteren flink in koers steeg, kon vanmorgen nog wat verder aandikken tot 44,70 gulden, een winst van 0,90 gulden. De Nederlandse brouwer Heineken was echter 1,50 gulden verder op zijn retour op 184,30 gulden. Elders op de markt was de stemming eveneens licht verdeeld. Smit Internationale lag 1,20 gulden hoger gevraagd op 29,20 gulden en de notering van Van der Giessen-de Noord ging met 6 gulden omhoog naar 256 gulden. Anderzijds verloor Mulder 2 gulden op 38 gulden. Snoepfabrikant Klene raakte 1,50 gulden kwijt op 89,50 gulden. GTI, waar de gang van zaken niet al te best is, moest verder terug naar 153 gulden (min 1,50 gulden).

De Europese wisselmarkten werden gekenmerkt door een afwachtende houding. Later op de dag worden de werkloosheidscijfers uit de VS over september bekendgemaakt. Vooral de groei van het aantal banen heeft de aandacht van de handelaren, omdat die kan zorgen voor enig leven in de brouwerij. Vooralsnog deed de dollar weinig. Tegen het einde van de ochtend noteerde de dollar in Amsterdam 1,8220 gulden tegenover een slotkoers van 1,8240 gisteren.

De gemiddelde schatting van het aantal banen dat er in september in de VS is bijgekomen bedraagt 106.000. Valt het aantal hoger uit, dan zal er slechts een kortstondige stijging van de dollarkoers optreden. Daarentegen zal een tegenvallend aantal zorgen voor een relatief grote koersdaling, zo luidt de verwachting.

Bij de andere munteenheden viel, net als bij de dollar, niet veel te beleven. Het pond sterling begon op 2,7760 gulden na donderdag te zijn gesloten op 2,7785. De meeste koersen binnen het Europese Monetaire Stelsel waren ook lager tegenover de gulden, maar ze weken maar weinig af van de slotkoersen van de voorgaande dag.

NEW YORK Angst was gisteren de raadgever op de Newyorkse effectenbeurs. Zowel de reeks kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven, die naar verwachting de volgende week losbarst, als de werkloosheidscijfers, die voor vrijdag op het programma staan, zorgden voor aanbod van aandelen.

De meeste fondsen leden daarbij licht koersverlies. De Dow Jones-index van de dertig meest verhandelde aandelen sloot uiteindelijk 15,36 punten lager op 3583,63 punten. Er werden slechts 254 miljoen aandelen verhandeld tegen 284 miljoen op woensdag.

Naast de kwartaal- en werkloosheidscijfers maakte ook het nieuws dat Texas Instruments zich nadrukkelijk gaat manifesteren op de markt voor halfgeleiders, beleggers kopschuw. Vooral Intel, Advanced Micro Devices (AMD) en Motorola moesten eraan geloven, evenals Texas Instruments zelf. AMD stond woensdag ook al onder druk vanwege tegenvallende kwartaalresultaten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot hoger. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg met 113,01 punten tot 20.378,64 punten, een winst van 0,56 procent. De stijging werd toegeschreven aan de mededeling dat de beurs van Osaka een nieuwe aandelentermijnindex zal introduceren. De omzet kwam uit op 320 miljoen aandelen.