WVC wil tijdelijke "asielboot' in haven van Hellevoetsluis

DEN HAAG, 7 OKT. Het ministerie van WVC staat op het punt een overeenkomst te sluiten met de gemeente Hellevoetsluis over de komst van een asielboot. Dit schip moet onderdak bieden aan ruim 300 asielzoekers en blijft uiterlijk tot 1 april in het Zuidhollandse stadje liggen.

Vanavond zou het voorstel in een raadscommissie de gemeenteraad van Hellevoetsluis worden behandeld, volgende week beslist de gemeenteraad. Als die akkoord gaat, kan het contract met WVC worden ondertekend en wordt het schip binnen enkele dagen in de Koopvaardijhaven afgemeerd. Een woordvoerder van de gemeente onderstreept dat een voorwaarde is dat de komst van het hotelschip De Tais voor de 36.000 inwoners tellende gemeente geen extra kosten, bijvoorbeeld voor politie, met zich meebrengt. Daarover was vanochtend nog geen duidelijkheid. Het schip wordt gehuurd van een bedrijf in Gorinchem.

Het is voor het eerst dat asielzoekers op een boot worden ondergebracht. WVC koos voor deze noodoplossing, omdat aan wal slechts moeizaam opvangplaatsen beschikbaar komen voor het groeiend aantal vluchtelingen.