WOUTERTJE WIPNEUS

De schrijver Willy van der Heide blijkt vooral geassocieerd te worden met de Bob Evers serie.

Ongetwijfeld heel prachtig, maar voor mij, mijn broers en later mijn kinderen is hij de schrijver van een ongeëvenaard jaren vijftig kinderboek: De avonturen van Woutertje Wipneus. Het is jammer dat in NRC Handelsblad van 2 oktober dit niet genoemd wordt. Vele malen heb ik dit boek over Woutertje die, geboren op 29 februari maar eens in de vier jaar jarig was, gelezen en voorgelezen. Met behulp van een op zijn verjaardag gekregen Meccanodoos bouwt hij een mannetje dat gaat leven omdat hij hem toevallig op het juiste moment een stukje chocola voert. Samen met deze Meccano-Mac gaat hij op stap en beleeft hij de meest wonderlijke avonturen. Ze gaan naar de maan, waar het altijd Maandag is, ze bezoeken een Luchtkasteel en een Droomeiland waar ze kennis maken met een zeemeermin die Mimi heet en een badmuts draagt. In Sprookjesland maken ze kennis met de ongenoegens van o.a. Assepoester, Hansje en Grietje en de Gelaarsde kat, die rebelleren tegen de hun voorgeschreven lotsbestemming.

Woutertje Wipneus verdient zeker een herdruk. Gelukkig maar dat ik nooit wist dat de avonturen van de geestelijke vader van Woutertje in de jaren 1940-'45 een stuk minder grappig waren!

    • Truus Wertheim-Cahen