Weer aanval op positie VS in Mogadishu; Dertiende Amerikaan gedood

PAG.5 VN NIET BLIJ MET PLANNEN VS / PAG.10 TRAUMA NA VIETNAM-DEBACLE

MOGADISHU, 7 OKT. In de Somalische hoofdstad Mogadishu is vanmorgen bij een mortieraanval op het door de Verenigde Naties bezette vliegveld opnieuw een Amerikaanse militair om het leven gekomen. President Clinton overweegt extra versterkingen te sturen.

Het vliegveld van Mogadishu werd vanmorgen rond half tien getroffen door twee mortiergranaten. Dertien Amerikaanse militairen werden bij de aanval gewond, van wie vier ernstig. Een van hen, een lid van het commando van "Rangers' dat tot taak heeft krijgsheer Aideed te arresteren, bezweek later aan zijn verwondingen. Het betreft de dertiende Amerikaanse dode binnen een week. Ter vergelding beschoten Amerikaanse helikopters de plaats vanwaar de beschieting op het vliegveld werd uitgevoerd.

Volgens de New York Times zullen de VS op korte termijn 2.000 man extra troepen naar Somalië zenden. Tegelijk willen ze vasthouden aan hun streven om voor april alle troepen terug te trekken. “Wij willen onze rol daar eervol afsluiten, maar we willen geen terugkeer naar de chaos en ellende van voorheen”, zei Clinton, zonder verdere details te verstrekken. Het ministerie van defensie deelde mee dat nog geen definitieve besluiten zijn genomen.

In het Amerikaanse Congres groeit de weerstand tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Somalië. De Senaat besloot gisteren echter een stemming over "Somalië' uit te stellen tot volgende week, omdat de gemoederen door de recente Amerikaanse verliezen nu te verhit zouden zijn. Krijgsheer Aideed deed gisteren het voorstel de Amerikaanse piloot die hij gevangen houdt te ruilen tegen alle Somaliërs die gearresteerd zijn door de VN.

De VN hebben laten weten niet te voelen voor een gevangenenruil. (Reuter, AFP, AP)