Week van de wetenschap

Inl: Zie de programmakrant, verkrijgbaar bij boekhandel, bibliotheek en VVV-kantoor, of bel de Wetenschapslijn 06-8212144.

"OverLeven' is de titel van de de Wetenschap en Techniekweek die op 10 oktober van start gaat met de landelijke Wetenschapsdag. Universiteiten, laboratoria, sterrenwachten en musea openen deze zondag om 12 uur hun deuren. Ze tonen een speciaal programma, met rondleidingen, demonstraties en "doe-dingen', overal op uniforme tijdstippen: 13u, 14u30 en 16u. Computers, telescopen, Romeinse legioenen en haaien; microscopen, waterkrachtcentrales, archeologische vondsten; filosofiën en theoriën: het gaat allemaal voor je leven. In de zogenaamde pretlabs bijvoorbeeld, waar kinderen hun eigen periscoop, knipperlicht, propeller of zenuwspiraal kunnen maken. Of in Alphen a/d Rijn waar je terug kunt naar de tijd van de oermens: proef brood zoals de Romeinen het aten, luister naar prehistorische muziek in Archeon. In de energiecentrales van Utrecht en Maurik is te zien dat electriciteitswinning in Nederland steeds schoner wordt.

"Menselijke veerkracht en vernuft' zijn de uitgangspunten van deze gehele Wetenschap en Techniekweek die duurt tot en met 17 oktober. Hoe poolbewoners extreme kou trotseren demonstreert het Volkenkundig Museum Leiden met kleding van vissehuiden, ijsbere- en zeehondenbont. "Overleven' is ook het thema van een lezingenserie die in Groningen en Enschede wordt georganiseerd. Frans de Waal spreekt op 6 en 7 okt over Survival of the unfittest; Maneka Ghandi, ex-minister van milieu in India houdt een lezing getiteld The ethics of environment op 12 en 13 okt, en Rupert Sheldrake zet zijn omstreden Morphic Resonance hypothese uiteen op 13 en 14 okt.

Ook Openbare bibliotheken presenteren op 12 oktober een lezingenprogramma. Een greep hieruit: Jos de Palm over Kloosterleven vroeger en nu (Deventer Athenaeumbibliotheek), Erwin Kroll leidt in de Gemeente Bibliotheek Utrecht een thema-avond over "Broeikaseffect, ramp of zegen?' en in de stadsbibliotheek van Maastricht buigt A. Jenniskens zich over de vraag of er nog toekomst is voor carnaval.

"Broodje Bieb', een serie lunchlezingen in de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag heeft dit jaar als thema "Overleven dankzij Overlevering', aldus het persbericht. Aan bod komen "hoe het 19e-eeuwse Engeland zich een beeld vormde van de Grieken' (11 okt), onbekende affiches (12 okt) en "wat bracht Schönberg tot zijn twaalftoonsmuziek'.