Wat Thatcher van John Major vond

De Britse krant Daily Mirror heeft gisteren enkele verdere bijzonderheden gepubliceerd uit de memoires van ex-premier Margaret Thatcher, die aantonen dat ze al haar vertrouwen in haar opvolger John Major had verloren toen hij nog haar minister van financiën was.

Lady Thatcher had gehoopt het boek geheim te houden tot na de Conservatieve partij-conventie in Blackpool, die nu aan de gang is. Maar een rechter gaf de Daily Mirror toestemming tot publikatie over te gaan “in het openbaar belang”. De Sunday Times is van plan het komend weekeinde delen uit de memoires te publiceren.

Lady Thatcher schrijft volgens de Daily Mirror over haar opvolger: “Intellectueel dobberde hij met het tij mee”. En: “Het maakte een vreemde indruk op me dat hij zich niet meer op zijn gemak voelde met de aanpak van de moeilijke kwesties waarmee hij op Financiën werd geconfronteerd”. Op een gegeven moment, voegt ze daaraan toe, “moesten we anderen in de discussie inbrengen die zich beter thuis voelden bij grote ideeën en strategieën”. Major had volgens Thatcher ook “een neiging zich uit het veld te laten slaan door platitudes, die ik verontrustend vind”.