Vredesplan Haïti in gevaar door geweld

PORT-AU-PRINCE, 7 OKT. Een team van Amerikaanse en Canadese militairen is gisteren in Haïti aangekomen om de komst voor te bereiden van een VN-vredesmacht van 1.200 militairen en waarnemers.

Deze zullen maandag beginnen met de hervorming van leger en politie, in afwachting van de terugkeer van de verdreven president Aristide op 30 oktober. De uitvoering van het vredesplan voor Haïti loopt gevaar door het toenemende gewapende verzet tegen de terugkeer van Aristide. Sinds de ondertekening van het plan op 3 juli zijn al ten minste honderd mensen vermoord. De burgemeester van de hoofdstad Port-au-Prince, Paul Evans, ontsnapte dinsdag aan een moordaanslag toen een groep van ongeveer dertig gewapende burgers een vergadering die hij bijwoonde verstoorde. Maandag braken gewapende mannen in in het huis van de leider van een partij die Aristide steunt en die op dat moment niet thuis was. De Haïtiaanse premier Malval en VN-onderhandelaar Dante Caputo hebben in communiqués het geweld veroordeeld en gezegd dat het vredesproces desalniettemin door zal gaan. (Reuter, AP)