Veel animo voor aandelen BNP

PARIJS, 7 OKT. De belangstelling voor de aandelen van de gedeeltelijk te privatiseren Franse bank Banque Nationale de Paris is zo groot, dat de inschrijving op de aandelen voor de institutionele beleggers, die tot 12 oktober openstond, al na twee dagen is gesloten.

De inschrijving was twaalf maal overtekend, zo heeft het Franse ministerie van economische zaken gisteren laten weten. De kleine belegger kan wel tot 12 oktober zijn belangstelling voor de aandelen BNP kenbaar maken. De aandelen kosten 240 franc (80 gulden) per stuk. BNP, twaalfde op de wereldranglijst van banken, is de eerste van 21 staatsbedrijven die de Franse overheid aan de particuliere sector verkoopt. Voor de grote beleggers zijn 34,6 miljoen aandelen beschikbaar en voor de kleine 37,5 miljoen. Het totaal vormt veertig procent van het aandelenkapitaal van BNP. De bank heeft in de eerste helft van dit jaar een winstdaling van 68 procent moeten incasseren.