V en D geeft bewakers handboeien

AMSTERDAM, 7 OKT. De warenhuisketen Vroom & Dreesman wil het eigen beveiligingspersoneel met handboeien uitrusten. Winkeldieven die zich verzetten tegen hun arrestatie, kunnen zo beter in bedwang worden gehouden, aldus woordvoerder P. van Bakkum.

Volgens Van Bakkum werden vorig jaar in alle warenhuizen van Vroom & Dreesman in totaal 10.000 winkeldieven gearresteerd. “Zeker één procent probeerde zich met geweld uit de voeten te maken”, aldus Van Bakkum. Het geweld bestaat volgens hem voornamelijk uit “spugen, schreeuwen, trappen, duwen en trekken.”

Het is de bedoeling dat het beveiligingspersoneel de handboeien alleen gebruikt als een winkeldief een bedreiging vormt voor het personeel of voor de klanten. “In het verleden is het nooit uit de hand gelopen”, zegt Van Bakkum. “Maar handboeien zijn toch makkelijk om mogelijk geweld te voorkomen.”

De Amsterdamse politie heeft geen mening over het gebruik van handboeien door beveiligingspersoneel van warenhuizen. “Over het gebruik van handboeien is wettelijk niks geregeld”, aldus een woordvoerder. De politie verwacht ehter niet dat het ministerie van justitie een positief advies zal afgeven. Vroom en Dreesman heeft het ministerie van justitie hierom eerder dit jaar gevraagd.

Volgens een woordvoerder van justitie is nog niet besloten of het beveiligingspersoneel handboeien mag gebruiken. “Het zal in ieder geval onder strenge voorwaarden moeten gebeuren.” Zo moet bijvoorbeeld aan de plaatselijke politie worden gerapporteerd.