Staking Utrechtse vrouwengevangenis

UTRECHT, 7 OKT. Ruim veertig bewoners van de vrouwengevangenis 't Spoor in Utrecht zijn gisterochtend in staking gegaan uit protest tegen een vermindering van het aantal recreatie-uren.

Gisteravond hebben ongeveer vijftien gedetineerden zich in een recreatiezaal opgesloten, maar na bemiddeling van de directie keerden zij terug naar hun cellen. De directie van de gevangenis wil het aantal recreatie-uren met ingang van volgende week terugbrengen van 21 uur per week naar 10,5 uur. Dit is nodig als gevolg van een nieuwe verdeling van de bewaarderscapaciteit over de verschillende gevangenissen en huizen van bewaring in Nederland. Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie hebben gedetineerden wettelijk recht op minimaal zes uur recreatie per week. Gemiddeld ligt het aantal recreatie-uren bij de penitentiaire inrichtingen op tien tot elf uur per week.