Spanje wil geld van VW voor noodlijdend Seat

MADRID, 7 OKT. De Spaanse regering wil dat Volkswagen zijn noodlijdende dochteronderneming Seat met een kapitaalinjectie overeind houdt. Het oorspronkelijke voorstel van Volkswagen om een fabriek van Seat over te nemen, werd door Madrid afgewezen, zo is gisteren bekend geworden.

De top van Volkswagen, onder leiding van VW-topman Ferdinand Piëch, was woensdag met de Spaanse vice-premier Narcis Serra bijeengekomen om te praten over de toekomst van de Spaanse autofabrikant. Onder druk van de bezorgde regering - Spanje wordt getroffen door een hoge werkloosheid - werd de bijeenkomst één dag vervroegd. Dat de besprekingen met de regering serieus werden genomen, bewees Piëch door met 17 leidende functionarissen te verschijnen. Ook de omstreden VW-directeur José Ignacio Lopèz de Arriortua nam deel aan het beraad.

Vice-premier Serra verlangt van grootaandeelhouder Volkswagen dat de zelfstandigheid van Seat blijft gewaarborgd op het gebied van ontwerp en ontwikkeling van nieuwe modellen. Het oorspronkelijke idee van VW om de Seat-autofabriek in Pamplona te kopen voor een bedrag van 1,5 miljard mark stootte bij de vice-premier op weinig enthousiasme. Beter zou zijn als VW een flink bedrag in Seat stopte, zo verklaarde Serra.

De wens van VW dat de Spaanse staat een aandeel neemt in de verlieslijdende fabriek, werd door minister van industrie Juan Manuel Equiagaray verworpen. “Dat is niet het beleid van de regering”, zei hij. In 1986 verkocht Madrid zijn belang in Seat aan Volkswagen. In de vijf jaren daarvoor besteedde de Spaanse overheid omgerekend ruim f 5 miljard aan de sanering van Seat.

De verklaring van de minister is verkeerd gevallen bij de vakbonden, die juist meer staatsinvloed wensen. De werknemers zijn bang dat VW de fabriek in Barcelona zal sluiten waardoor 10.000 mensen hun werk kwijtraken. Seat rekent in het lopende boekjaar op een verlies van omgerekend 1,25 miljard mark. Vooral het inzakken van de autoverkoop bezorgde de autofabrikant rode cijfers. In de eerste negen maanden verminderde de verkoop van de Seat-Audi-VW-groep op de Spaanse thuismarkt met 24 procent. (DPA)