Spaanse premier: Europese bank naar Duitsland

LONDEN, 7 OKT. Op de Europese Top die eind deze maand in Brussel wordt gehouden, zal waarschijnlijk worden besloten de Europese centrale bank te vestigen in Duitsland.

Dit zegt de Spaanse premier Felipe Gonzalez vandaag in een vraaggesprek met de Financial Times. “Ik geloof - en alle anderen geloven dat met mij - dat de bank naar Duitsland gaat”, aldus Gonzalez. De keuze voor Duitsland zou de vooraanstaande rol van dat land weerspiegelen in de “anti-inflatoire economische filosofie die een weg baant voor de Europese monetaire unie”. Gonzalez meent dat de recente crisis in het Europees Monetair Stelsel een “vreselijk vraagteken” heeft geplaatst achter het tijdschema voor de inwerkingtreding van de monetaire unie in 1997 of 1999. Gonzalez weigerde echter de uitlatingen van de Britse premier major te steunen als zou dit tijdschema irreëel zijn geworden. Premier Gonzalez sprak zich uit voor versoepeling van de normen waaraan EG-landen moeten voldoen om toe te treden tot de Emu.