Rechtszaak tegen criminele organisatie

ASSEN, 7 OKT. De rechtbank in Assen heeft gisteren een omvangrijke fraudezaak behandeld van een criminele organisatie die zich op grote schaal zou hebben schuldig gemaakt aan flessetrekkerij en bedriegelijke bankbreuk. Zo bestelde de groep via een bedrijf in Den Helder onder andere voor tonnen aan goederen die zonder betaling werden gebruikt voor de bouw van kermisattracties en een renovatieproject op Aruba. Onder de verdachten zijn enige kermisexploitanten.

Officier van justitie, mr. E. van de Vliert, eiste tegen een 53-jarige accountant uit Hoogezand vijf jaar gevangenisstraf. De man wordt beschouwd als één van de vijf hoofdverdachten. De officier acht bewezen dat de man met vier medeverdachten de kern vormde van een criminele organisatie.

De organisatie verkocht ook goederen door - waar schuldeisers beslag op hadden laten leggen - via Arubaanse vennootschappen. De vennootschappen waarbinnen de groep opereerde wisselden soms wel drie keer per dag van eigenaar. Door dit schuiven met geld en goederen raakten crediteuren het spoor bijster. Het onderzoek werd bemoeilijkt omdat de boekhoudverplichtingen van Antilliaanse vennootschappen volgens de advocaat van de verdachte, mr. F.J.B de Jong, “wat soepel geformuleerd” zijn.

Het onderzoek moet volgens een van de advocaten "vele miljoenen' hebben gekost. Een team van het Asser parket is voor enige weken op Aruba geweest voor onderzoek. Op Aruba zijn verdachten verhoord, bankbescheiden onderzocht en er is bij een notaris huiszoeking verricht. In totaal zijn er voor deze zaak zevenenvijftig ordners samengesteld. Er zijn vierendertig verdachten. De dertien zaken die op de dagvaarding van de accountant staan, zijn goed voor een schadebedrag van bijna 2 miljoen gulden.

Uitspraak 13 oktober.