Politieagenten incestzaak Epe niet vervolgd

EPE, 7 OKT. De vier politieagenten uit Epe, die op 2 augustus buiten dienst werden gesteld wegens hun vermeende betrokkenheid bij de geruchtmakende Eper-incestzaak, zullen niet door justitie worden vervolgd.

Uit onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat er geen bewijsmateriaal is gevonden om de agenten te beschuldigen van verkrachting of seksueel misbruik. Gisteren zijn de vier van de uitslag op de hoogte gesteld.

Eén van de slachtoffers in de zedenzaak, Jolanda van B. (25), deed in augustus aangifte van seksueel misbruik en verkrachting door de agenten. Het meisje zou begin jaren tachtig voor het eerst met beschuldigingen tegen haar ouders en andere mannen naar de politie zijn gestapt. De agenten die toen nog onder het gemeentepolitiekorps Epe vielen, zouden haar verhaal niet serieus hebben genomen. Later zouden de politiemannen, aldus het slachtoffer, net als andere mannen bij haar ouders aan huis zijn gekomen om haar te misbruiken.

De vier betrokken politiemensen werden direct na de aangifte door burgemeester De Loor op non-actief gesteld. De rijksrecherche stelde een onderzoek in naar de aanklachten. Omdat er geen aanwijzingen zijn dat de aanklacht op waarheid berust kunnen de betrokken politieagenten nu, twee maanden later, weer aan het werk.

De Algemene Christelijke Politiebond (ACP), die de belangen voor het viertal behartigt, reageerde verheugd op de uitkomst van het onderzoek. De vakorganisatie hoopt nu dat de korpsleiding van de regio Gelderland noord-oost en burgemeester Ch. de Loor zorg dragen voor de “volledige rehabilitatie van de in hun eer en goede naam zwaar geschonden politiemensen”. Een woordvoerder van de bond zegt “weinig vertrouwen” te hebben in de afhandeling van deze zaak door de burgemeester. “Hij gaat vanavond pas het korps inlichten over de uitkomst van het onderzoek en heeft de vier agenten voor die bijeenkomst niet uitgenodigd. Dat vinden wij verkeerd; ze zijn al ten onechte en te snel buiten dienst gesteld en nu ga je ze weer opnieuw buiten sluiten. Dat komt de eenheid binnen een korps niet ten goede.” De bond maakte zich in augustus ook al boos over het op non-actief stellen van de dienders. Volgens de woordvoerder mag je iemand pas op non-actief stellen als je bijna zeker weet dat er schorsing zal volgen of, zoals men op de schietopleiding leert: “Je mag pas een waarschuwingsschot geven als er daarna vrijwel zeker een gericht schot zal volgen.” Verder overweegt de ACP een tegenaanklacht tegen Jolanda van B. in te dienen wegens “smaad” en het “met opzet vertellen van onwaarheden”.