Politie van Brunssum verhoort burgemeester

BRUNSSUM, 7 OKT. De burgemeester van Brunssum, H.W. Riem (52), tegen wie sinds eind april een onderzoek wegens corruptie loopt, wordt sinds dinsdagmorgen voor verhoor vastgehouden. De officier van justitie moet uiterlijk morgenvroeg beslissen of de hechtenis wordt verlengd. Inmiddels zijn behalve Riem ook drie verdachten, waarschijnlijk uit de grindsector, gehoord.

De Maastrichtse persofficier mr. J. Nabben wilde vanmorgen niets anders over de zaak zeggen dan dat de arrestatie en de verhoren te maken hebben met gegevens die aan het licht zijn gekomen, sinds de huiszoekingen die in april werd gedaan in het kantoor en de woning van Riem en in de kantoren van grindproducenten in Panheel, Kerkdriel en Wessem.

Bij die gelegenheid werd bekendgemaakt dat Riem ervan wordt verdacht giften en beloften te hebben aangenomen in de periode van 1984 tot 1991 toen hij als lid van Gedeputeerde Staten van Limburg belast was met ruimtelijke ordening en ontgrondingen. In die hoedanigheid onderhield hij nauwe contacten met onder meer grindproducenten, die grote belangen hebben langs de Maas in Midden-Limburg. Het onderzoek strekt zich bovendien uit over de periode na 1991, toen Riem tot burgemeester van Brunssum was benoemd. In april trok hij zich tijdelijk terug uit die functie, toen bekend werd dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem was ingesteld. Sinds die tijd wordt hij vervangen door de oud-burgemeester van Weert, O. Matti.

Riem geldt als een van meest prominente PvdA'ers in Limburg. Bij de laatste Statenverkiezingen voerde hij de lijst voor zijn partij aan. Tot nu toe is hij de enige PvdA'er temidden van de negen Limburgse bestuurders tegen wie een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie loopt.