Politie krijgt veel hulp bij interland in de Kuip

ROTTERDAM, 7 OKT. De politie laat niets aan het toeval over bij de voetbalwedstrijd Nederland - Engeland. De agenten die volgende week woensdag in Rotterdam hun "normale' dienst draaien krijgen assistentie van zevenhonderd collega's om de supporters van beide landen in bedwang te houden. Ook binnen de poorten van het Feyenoord-Stadion zijn alle mogelijke maatregelen getroffen om problemen op de tribunes te voorkomen. De KNVB zet in De Kuip vijfhonderd ordebewakers in.

De Engelse politie is woensdag eveneens actief. Twintig agenten rijden mee met de fans. De Engelse voetbalbond zet voorts enkele tientallen stewards in om de eigen aanhang te begeleiden. “Bij clubwedstrijden is die vorm van begeleiding heel normaal. Maar het is de eerste maal dat stewards worden ingezet bij een interland”, zegt Malcolm George, hoofdinspecteur bij de politie in Manchester en een autoriteit in de strijd tegen voetbalvandalisme. De KNVB is blij met die Engelse aanpak. Wil van Rhee, directeur veiligheid bij de voetbalbond: “Bij de wedstrijd Engeland - Nederland, in april op Wembley, hebben wij voor het eerst gewerkt met stewards. Dat was een groot succes. Ook de Engelsen waren onder de indruk. Mede dank zij de stewards werd geen enkele Oranje-supporter aangehouden. De Engelsen proberen nu onze aanpak te kopieëren. Helemaal lukken zal dat niet omdat slechts de helft van de Britse aanhang via georganiseerde reizen naar Nederland komt, maar dat geeft toch al een beetje extra zekerheid”.