Polen wijst Russische diplomaat uit

WARSCHAU, 6 OKT. De Poolse regering heeft de militaire attaché van de Russische ambassade in Warschau uitgewezen wegens spionage; als vergelding wees Rusland daarop de Poolse militaire attaché in Moskou uit.

Formeel werd de Russische attaché, kolonel Vladimir Lomakin, door de Russische regering naar Moskou teruggeroepen zonder dat daarvoor redenen werden opgegeven en werd zijn Poolse collega in Moskou, brigade-generaal Roman Homoza, “voor overleg” door de Poolse regering teruggeroepen. Maar Poolse regeringswoordvoerders maakten er gisteren geen geheim van dat Lomakin, die sinds 1989 aan de Sovjet- en later de Russische ambassade in Warschau was verbonden, zich schuldig had gemaakt aan spionage en dat Moskou op de uitwijzing had gereageerd door Homoza uit te wijzen.

De dubbele uitwijzing werpt een schaduw over de Russisch-Poolse betrekkingen, die nog onlangs sterk verbeterden door het bezoek van president Jeltsin aan Warschau en het vertrek van de laatste Russische militairen uit Polen. (Reuter)