Philips doet VS-filialen Super Club van de hand

EINDHOVEN, 7 OKT. Philips verkoopt de Amerikaanse tak van de verlieslijdende videoverhuurketen Super Club Groep voor 150 miljoen dollar aan het Amerikaanse Blockbuster.

Blockbuster kan de overname van de 430 video- en muziekwinkels in het zuiden van de Verenigde Staten naar keuze betalen met aandelen en contanten.

Beide ondernemingen hebben de verkoop in een principe-akkoord vastgelegd, zo werd vanochtend bekend. De transactie moet voor eind volgende maand worden afgerond. Philips heeft al een belang van 8 procent in Blockbuster, het grootste video-verhuurbedrijf ter wereld.

Geruchten over een mogelijke overname van de Amerikaanse Super Club-winkels circuleerden al ruim een jaar.

De Super Club Groep bestaat naast de 430 Amerikaanse winkels uit 320 winkels in België (Super Club) en Nederland (Videoland). De Amerikaanse winkels, die nu worden verkocht, zijn goed voor een omzet van 640 miljoen gulden en zijn winstgevend. De Europese bedrijven, omzet 210 miljoen, lijden verlies. Volgens een woordvoerder van Philips bestaan er geen plannen om ook die bedrijven te verkopen.

De bemoeienis van Philips met de van origine Belgische onderneming behoort tot de grootste financiële debâcles van het concern sinds het aantreden van president J. Timmer. In 1988 nam Philips voor 38,5 miljoen gulden een belang van zeven procent in de video- en filmonderneming. In de daarop volgende jaren breidde Philips zijn belang met enorme investeringen verder uit. Super Club bleek echter een financiële luchtbel. In 1990, toen het voor het eerst betrouwbare cijfers pubiceerde, boekte het bedrijf een verlies van 818 miljoen gulden bij een jaaromzet van 900 miljoen.

Pag.25: Een luchtbel van 900 miljoen

In 1991, Philips was inmiddels met 51 procent meerderheidsaandeelhouder, moest het elektronicaconcern 404 miljoen gulden afboeken van het eigen vermogen in verband met Super Club. Uiteindelijk restte Philips niets anders dan de onderneming volledig in te lijven en grondig te saneren.

Hoeveel geld Philips in de loop der jaren in Superclub heeft gestopt is niet exact duidelijk. Betrouwbare schattingen gaan uit van ongeveer 900 miljoen gulden. Vorig jaar zou Super Club Philips een operationeel verlies van 77 miljoen gulden hebben opgeleverd. Philips wil dat bedrag niet bevestigen.

Het is niet duidelijk voor hoeveel het belang dat Philips nu afstoot in de boeken staat. Een woordvoerder zegt dat geen sprake is van boekwinst of -verlies. De koers van Philips daalde vanochtend met 40 cent tot 36,30 gulden rondom het middaguur.

Was Super Club een miskoop, Blockbuster is een zeldzaam financieel succes. In 1987 ging de onderneming van start met 19 videoverhuurwinkels in Texas. Inmiddels telt de keten 2400 winkels in de VS en duizend daarbuiten. Naar verwachting boekt de onderneming dit jaar een winst van meer dan 225 miljoen dollar.